Bezpečnost potravin

Konec plýtvání při zpracování masa? Z kuřecích zbytků vznikají probiotika pro psy

Vydáno: 1. 4. 2022
Autor: Technologická agentura ČR

Tisková zpráva Technologické agentury ČR

Každý rok se v České republice vyprodukuje na sedm tisíc tun odpadu při zpracování kuřecího masa. Tvoří ho části hřbetů, krků, chrupavek, skeletů z prsou drůbeže a kosti. Zbytky se pak používají v uzenářské výrobě nebo při přípravě krmiva pro zvířata, ale část odpadu stále zůstává nevyužitá. Čeští výzkumníci nyní dokončují projekt, který využije tento odpadní materiál na maximum. Výsledkem bude nové probiotikum prospívající zdraví psů. Vyvinuté řešení je jedním z 93 výsledků výzkumu vzniklých v projektu BIOCIRKTECH – Biorafinace jako oběhové technologie, podpořené Technologickou agenturou ČR v Programu Národní centra kompetence.

Unikátnost projektu spočívá v minimalizaci odpadu téměř na nulu a ve skutečném smysluplném použití jinak obtížně využitelné suroviny. „Podstatou je zpracování sekundárního opadu, kdy ze zbytků po strojním oddělení kuřecího masa jsou nejprve získávány cenné látky, jako je kyselina hyaluronová a další. Teprve „odpad“, tedy zbytek po tomto procesu, slouží jako základ pro přípravu probiotického přípravku pro psy,“ vysvětlil Petr Konvalinka, předseda TA ČR.

Zbytky po strojním oddělení kuřecího masa jsou nejprve šetrně enzymaticky hydrolyzovány a z tohoto hydrolyzátu jsou separovány bioaktivní komponenty, které jsou dále zpracovány. „Pevný zbytek z této technologie je pak využit jako komplexní zdroj dusíku pro kultivaci probiotické bakterie Enterococcus faecium,“ uvedla členka výzkumného tým Petra Patáková z VŠCHT.

Z odborné literatury je známo, že u štěňat krmených stravou s přídavkem této bakterie byla prokázána zvýšená tvorba protilátek chránících sliznici střeva a došlo ke zlepšení imunitní odpovědi po očkování proti psince. U dospělých psů lze potom zaznamenat pokles hladiny sérového cholesterolu, jehož zvýšením trpí především obézní psi. Konzumace probiotik přináší i další zdravotní benefity, jako jsou redukce růstu patogenů, zabránění rozvoje střevních zánětů i nádorů a další.

Na vývoji probiotického přípravku pro psy, který je vyráběný z odpadů vzniklých při zpracování vedlejších živočišných produktů, spolupracují v rámci Národního centra kompetence BIOCIRTECH, vedeného Ústavem chemických procesů, také Akademie věd ČR (ÚCHP), společnost Rabbit a.s. se sídlem v Trhovém Štěpánově a Ústav biotechnologie VŠCHT Praha.

Výzkum skončí v závěru letošního roku. Autoři projektu nyní řeší minimalizaci nákladů na výrobu produktu a udržení jeho stabilní kvality. Provádí i testy jeho dlouhodobé trvanlivosti. Výrobek bude mít práškovou formu, kterou je možné tabletovat nebo míchat s různými typy krmiv. Na trhu by se mohl objevit v příští roce. „Bude to doslova učebnicový případ cirkulární ekonomiky, kdy nevyužité látky z vedlejších živočišných produktů se nestanou odpadem, ale surovinou pro další proces,“ zdůraznila Olga Šolcová z ÚCHP. 

Více na www.tacr.cz

Mgr. Veronika Dostálová
tisková mluvčí TA ČR

Zdroj: Technologická agentura ČR