Bezpečnost potravin

Konference Obchod s potravinami a trvalá udržitelnost – 4. května 2022

Vydáno: 27. 4. 2022
Autor: SOCR ČR

Konference se bude konat v budově Ministerstva průmyslu a obchodu

Pozvánka na odbornou konferenci z cyklu konferencí „za pět minut dvanáct“ na téma

Obchod s potravinami a trvalá udržitelnost

pod záštitou Ministerstva životního prostředí, ministra zemědělství Zdeňka Nekuly a Zastoupení Evropské komise v ČR

Kdy: 4. května 2022
Kde: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, Praha 1
Konferenci moderuje Pavel Mikoška, viceprezident SOCR ČR pro obchod

Danou problematiku budeme diskutovat především z následujících pohledů:

  • Komplexita trvale udržitelné existence v kontextu evropských strategií „Green Deal“ a „Farm to Fork“.
  • Postoj vládních institucí ČR k trvale udržitelné produkci potravin.
  • Konkrétní závazky a aktivity vedoucí k trvalé udržitelnosti na úrovni producenta.
  • Obchodníci a jejich přístup k trvale udržitelnému obchodování s potravinami.
  • Dopady současných krizí na realizaci CSR závazků a zajišťování dostatku potravin na trhu.
  • Panelová diskuze k tématu „Jak společně trvale udržitelným způsobem zajistit dostatek potravin pro české spotřebitele“.


Program:

10:15 -10:55 – Registrace, občerstvení
10:55 – Slavnostní zahájení
             Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR

11:10 – Panel 1: Společné zadání EK k trvale udržitelné produkci potravin v rámci evropské strategie „Green Deal“ a „Farm to Fork“

  1. Josef Schwarz, zastoupení Evropské komise – Udržitelná produkce potravin v kontextu strategie „Green Deal“ a „Farm to Fork“ Evropské unie
  2. Pavel Vinkler, ředitel odboru, MPO  Vliv nové udržitelné legislativy na spotřebitele a obchod
  3. Jindřich Fialka, náměstek ministra, MZe – Trvale udržitelný přístup k produkci potravin na území ČR a potravinové bezpečnosti: cíle České republiky
  4. Jan Maršák, ředitel odboru odpadů, MŽP  Trvale udržitelný přístup k obalům a odpadům: cíle České republiky

12:15 – Přestávka na občerstvení

12:30 – Panel 2: Trvalá udržitelnost na potravinovém trhu

  1. Dana Večeřová, Potravinářská komora ČR – Nové trendy ve výrobě potravin a modernizace českého potravinářství
  2. Veronika LáchováČeská federace potravinových bank – Darování potravin jako nástroj snižování potravinového odpadu
  3. Zbyněk KozelEKO-KOM – Bezpečné obaly pro potraviny a jejich ekologická zátěž pro přírodu
  4. Martin Hutař, PRO-BIO – BIO-produkce jako účinný nástroj pro realizaci strategie „Farm to Fork“ a pro snižování uhlíkové stopy při produkci potravin
  5. Hana Langrová, UNILEVER – Case study: Závazky společnosti Unilever v oblasti společenské zodpovědnosti

13:50 – Přestávka na kávu

14:05 – Panel 3: Obchodníci s potravinami na cestě k trvalé udržitelnosti

  1. Martin Molnár, LIDL – Udržitelnost při výstavbě a modernizaci prodejen, skladů a logistiky
  2. Michal Vaňáček, TESCO – Omezování potravinového odpadu a zlepšování udržitelnosti v oblasti obalů
  3. Lukáš Němčík, COOP – Možnosti a limity lokálních a regionálních výrobců
  4. Marta Nováková, Rohlík.cz – Jak se dělá trvalá udržitelnost v internetovém obchodě – udržitelná řešení pro poslední míli
  5. Panelová diskuse: „Jak společně trvale udržitelným způsobem zajistit dostatek potravin pro české spotřebitele“

V panelu vystoupí:
Zástupce PK ČR, zástupce MZe, Martin Hutař, zástupci obchodu s potravinami, Petr Havel 

16:00 – Tomáš Prouza – zakončení
16:15 – Občerstvení, networking

Těšíme se na setkání s Vámi.

Tomáš Prouzaprezident SOCR ČR
Pavel Mikoškaviceprezident SOCR ČR pro obchod

Akce se koná za finanční podpory Rady kvality ČR.

Autor: SOCR ČR

Zdroj: https://www.socr.cz/udalost/konference-obchod-s-potravinami-a-trvala-udrzitelnost