Bezpečnost potravin

Konference Výživa a zdraví 2021 v Teplicích

Vydáno: 20. 9. 2021
Autor: SZÚ

Mezinárodní konference Výživa a zdraví se koná v Teplicích ve dnech 21. – 23. 9. 2021.

Výživa zásadně ovlivňuje naše zdraví. Teplice hostí mezinárodní konferenci odborníků, pro veřejnost je nachystán Jarmark chutí

Specialisté na výživu a bezpečnost potravin ze Státního zdravotního ústavu a z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jsou odbornými garanty mezinárodní konference Výživa a zdraví v Teplicích ve dnech 21. – 23. 9. 2021. Jako jediná obdobná akce zdravotníků a dalších odborníků svého druhu v ČR se tato třídenní konference zaměřuje především na prevenci nemocí správným stravováním. Pro veřejnost je pak na 24. 9. 2021 připraven Jarmark chutí , který nabídne široké spektrum informací o správné výživě i pestrý doprovodný program.

Konference pro odborníky ve výživě, potravináře, nutriční terapeuty i pro pracovníky z hygienické služby začíná v Lázeňském domě Beethoven v Teplicích 21. září v 10:00 hodin. Odbornými garanty jsou za SZÚ vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. a Ing. Jitka Sosnovcová vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let z Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti.

„Zřejmě všichni víme, že bychom měli zdravě jíst a dbát na dostatek pohybu, ale ruku na srdce, kdo z nás to opravdu pravidelně a dlouhodobě dodržuje? Vnímám, že z myšlení lidí se vytrácí zodpovědnost za vlastní zdraví. Je jistě pohodlnější spoléhat na to, že nás jednou, až přijdou potíže, opraví lékaři v ordinacích, podobně jako se opravuje porouchaný stroj. Ale poškození našeho těla, pomyslného stroje, může být i vlivem dlouhodobě špatných stravovacích návyků již nevratné. Pokud jej lékaři opraví, funguje sice dál, ale často za cenu snížení kvality života, bolestí a také za cenu velké zátěže zdravotního systému. Je nesmírně důležité o tématu hovořit a snažit se dosáhnout změn k lepšímu,“ zdůrazňuje význam akce ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková, která vystoupí hned v úvodu konference.   

Také doprovodný program Jarmark chutí, který 24. 9. navazuje na setkání odborníků, je potřebnou příležitostí veřejnosti připomenout, že jedním ze základních předpokladů zdravého těla je kvalitní výživa.

Správné stravování zajistí tělu energii i optimální poměr základních živin, vitamínů a minerálů, které potřebujeme pro své zdraví. Naopak nedostatek nebo nevhodný poměr živin může vést k velkým zdravotním problémům, onemocněním srdce, cév, dlouhodobým zánětům či diabetu. Rady jak dbát o své zdraví správnou výživou naleznete také na webu Státního zdravotního ústavu. Akce v Teplicích jsou tradičně organizačně zajišťovány společností ALWAC a.s.

 

Zdroj: Státní zdravotní ústav