Přehled legislativy EU.
Základní zásady legislativy EU týkající se kontaminantů v potravinách jsou uvedeny v
nařízení Rady (EHS) č. 315/93 z 8.2.1993. Toto nařízení stanovuje postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách:
– Potravina obsahující kontaminant v množství, které je neakceptovatelné z hlediska veřejného zdraví a zejména pak v toxikologické koncentraci nesmí být uvedena na trh.
– Koncentrace kontaminantu musí být na nejnižší úrovni, které lze rozumně dosáhnout dodržováním doporučených správních výrobních postupů.
– Aby se chránilo veřejné zdraví, musí být stanoveny pro určité kontaminanty maximální koncentrace.
Maximální koncentrace pro určité kontaminanty v potravinách jsou stanoveny v
nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Toto nařízení vstoupilo v platnost dne 1.3.2007. Maximální koncentrace v určitých potravinách jsou stanoveny pro následující kontaminanty:
* 3-MCPD
* dioxiny a
PCB typu dioxinů
* polycyklické aromatické uhlovodíky: benzo(a)pyren
Podrobné
informace o jednotlivých vyjmenovaných kontaminantech lze získat kliknutím na příslušný kontaminant
zde (na liště vpravo). Kromě vyjmenovaných kontaminantů je předmětem zájmu
akrylamid.