Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kontrola aflatoxinů v potravinách do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace

Kontrola aflatoxinů v potravinách

Vydáno: 27.3.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Návod na kontrolu shody s legislativou EU týkající se aflatoxinů. Dokument Evropské komise z března 2009.
Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 stanovuje maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, mezi nimi i aflatoxinů (B1, B2, G1, G2 a M1).
Nařízení Komise (ES) č. 401/2006 stanovuje metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství mykotoxinů v potravinách.
Vědecký výbor pro potraviny (SCF; předchůdce EFSA) vydal v roce 1996 stanovisko k toxikologické bezpečnosti aflatoxinů B1, B2, G1, G2 a M1.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) schválil dne 3.2.2004 stanovisko týkající se aflatoxinu B1 jako nežádoucí látky v živočišných krmivech.
Stanovisko EFSA ze dne 29.1.2007 se týká potenciálního zvýšení zdravotního rizika pro spotřebitele v souvislosti se zvýšením existujících maximálních limitů aflatoxinů v mandlích, lískových oříšcích, pistáciích a ve výrobcích z nich.
Na pomoc při provádění oficiálních kontrol kontaminace potravin aflatoxiny podle rozhodnutí Komise 2006/504/ES byl vypracován “Návod určený kompetentním autoritám při kontrole shody s legislativou EU týkající se aflatoxinů” (viz příloha). Tento dokument lze také aplikovat při kontrolách aflatoxinů v potravinách, které nejsou předmětem rozhodnutí Komise 2006/504/ES.
 
Příloha: Guidance document for competent authorities for the control of compliance with EU legislation on aflatoxins (pdf, 469 kB, 55 stran)
 
Zdroj: Evropská komise
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021