Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kontrola kečupů potvrdila jejich nezávadnost do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Kontrola kečupů potvrdila jejich nezávadnost

Vydáno: 25.11.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Tisková zpráva SZPI z 25. 11. 2011.
Zejména na základě informací zveřejněných v médiích, podle nichž některé konkrétní kečupy obsahují kontaminující látky, provedla SZPI odběr vzorků a následné laboratorní analýzy vybraných kečupů na přítomnost pesticidů a mykotoxinů. Kontrola se týkala také jakosti a správného značení. Laboratorní výsledky prokázaly, že kontrolované výrobky jsou pro spotřebitele bezpečné.
Na přítomnost pesticidů byly analyzovány dva vzorky (Heinz Tomato Ketchup rajčatový kečup jemný a Jemný kečup Hellmanns). Oba kečupy byly vyhodnoceny jako vyhovující a tedy bezpečné. Zjištěné stopové množství sledovaných látek splňovalo předepsané limity pro kečupy, splnilo by ale i normy stanovené např. pro dětskou výživu.
COOP klasik KEČUP jemný a SPAR Kečup sladký byly testovány na mykotoxiny. Tyto látky nebyly v testovaných vzorcích zjištěny, resp. nebylo dosaženo hranice jejich detekovatelného množství.
Další čtyři vzorky byly testovány na jakost. Clever Kečup jemný (šarže L120811, DMT 090213) a Hamé Kečup sladký (šarže L010911, DMT 010313) vykazovaly mírně nižší podíl rajčatové sušiny. K nápravě bylo výrobci uloženo důsledné dodržení technologických postupů při výrobě.
Kontrola prokázala určité nedostatky ve značení odebraných kečupů. V několika případech nebyl na obale uveden údaj o množství rajčat. SZPI proto nařídila výrobcům kečupy doznačit.

Zpracoval: Mgr. Michal Spáčil - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  



Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018