Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kontrola masa na přítomnost trichinel do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Kontrola masa na přítomnost trichinel

Vydáno: 17.6.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 16.6.2009.
Svalovci sice existují, ale nás nesužují
S možností výskytu trichinelózy, tj. s larvami svalovce v mase zejména divokých prasat, Státní veterinární správa ČR počítá, nicméně v současné době žádné riziko nehrozí.
 
Naposledy byly trichinely zjištěny v roce 2006 u divočáka uloveného na Rychnovsku, v roce 2008 byl zaznamenán obdobný případ v Německu. Proto se také musí maso černé zvěře před uvolněním pro lidskou spotřebu podrobit vyšetření.
 
Pokud jde o maso domácích prasat, která jsou porážena na jatkách, tak zde se samozřejmě také maso vyšetřuje. Stejně tomu tak je i ve všech zemí EU. To znamená, že všechno vepřové maso obchodované v rámci intrakomunitárního trhu je vyšetřováno na přítomnost trichinel.
 
A vepřové maso popřípadě dovezené do EU ze třetích zemí? Takové může pocházet jedině ze závodů schválených pro vývoz do EU, a to znamená, že zde provádějí stejná vyšetření a mají stejné standardy, jako v EU. O tom se také pravidelně přesvědčují inspektoři DG SANCO (Generálního ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele), kteří tyto závody navštěvují.
 
Proč taková pozornost trichinelám, larvám svalovce stočeného? Právě proto, že mohou u hostitele způsobit velké problémy, záněty svalů a konečně i smrt. Poslední případy úmrtí lidí byly u nás zaznamenány v roce 1954 ve Smrdově u Pacova. Od té doby nic!
 
S možnou přítomností trichinel v mase počítaly dříve i staré myslivecké kuchařky, doporučovalo se maso řádně propéci. Ostatně to platí dodnes, zejména by na to měli pamatovat cestovatelé v nějaké „divočině“. Například v roce 2005 se takto nepropečeným masem z uloveného kanadského černého medvěda (provincie Quebec) „nakazilo“ a bylo hospitalizováno 17 francouzských lovců a jejich přátel, kterým dali ochutnat. Tedy pozor, ulovené divočáky, i medvědy, vždy vyšetřit!
 
Snad lze ještě uvést, jako doplnění, že v ČR žádné závadné vepřové ani jiné maso s trichinelami nebylo zjištěno.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021