Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kontrola potravin ošetřených ionizujícím zářením prokázala porušení u 4 šarží instantních polévek z dovozu do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Kontrola potravin ošetřených ionizujícím zářením prokázala porušení u 4 šarží instantních polévek z dovozu

Vydáno: 10.1.2022
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 kontrolní akci s cílem ověřit, zda výrobci a dovozci informují na obalu spotřebitele o použití ionizujícího záření u potravin, které byly touto technologií ošetřeny. Tuto informační povinnost ukládají evropské i národní právní předpisy.

Inspektoři odebrali ke kontrole vzorky potravin, u kterých nebyla informace o ozáření na obalu uvedena, přičemž se zaměřovali zejména na komodity, u nichž výsledky dřívějších kontrol prokázaly porušení předpisu - tj. neuvedení informace o ozáření, přestože laboratorní analýza použití ionizujícího ozáření prokázala. Šlo zejména o koření, bylinné čaje, instantní polévky obsahující sáček s kořením, sušený česnek, sušené houby a doplňky stravy. Místem odběru vzorků byly velkoobchody.

Z celkového počtu 37 odebraných vzorků analýza prokázala ošetření ionizujícím zářením bez uvedení požadované informace na obalu u 4 vzorků. Jednalo se o:

  • Instantní nudlová polévka s příchutí mořských plodů, datum minimální trvanlivosti: 15.01.2022, šarže: L 150720, dovozce: TIHA spol. s r.o., Bavorská 856/14, Praha 13-Stodůlky, země původu: Vietnam. Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně společnosti HKH Břeclav s.r.o., Stromořadní 3525, 690 02 Břeclav.
  • Instantní nudlová polévka vepřová příchuť, datum minimální trvanlivosti: 04.10.2021, šarže: L 040420, dovozce: TIHA spol. s.r.o., Bavorská 856/14, Praha 13-Stodůlky, země původu: Vietnam. Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně společnosti HKH Břeclav s.r.o., Stromořadní 3525, 690 02 Břeclav.
  • Instantní nudlová polévka s příchutí mořských plodů, datum minimální trvanlivosti: 04.08.2022, šarže: L040221, dovozce: TIHA spol. s.r.o., Bavorská 856/14 Praha 13 – Stodůlky, země původu: Vietnam. Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně společnosti TIHA spol. s r.o. Bavorská 856/14, 150 00 Praha 13.
  • Instantní nudlová polévka s příchutí mořských plodů, datum minimální trvanlivosti: 02.08.2022, šarže: L020221, dovozce: TIHA spol. s.r.o., Bavorská 856/14 Praha 13 – Stodůlky, země původu: Vietnam. Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně společnosti TIHA spol. s.r.o., Bavorská 856/14 Praha 13 – Stodůlky.


S kontrolovanými osobami zahájila SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně nahradit např. použití fumigantů (insekticid), respektive zamezit vzniku nežádoucích kontaminací např. u sušených bylin a koření.

V některých členských státech EU je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

 
Zdroj: SZPI

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021