Bezpečnost potravin

Kontrola SVS zjistila na trhu v Brně nedodržení teplot a vhodných podmínek skladování potravin

Vydáno: 9. 10. 2020
Autor: SVS

Výsledek kontroly SVS

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole stánkového prodeje na tržišti v Brně-Bystrci odhalili pochybení u prodejce masných výrobků. Jednalo se o nedodržování stanovených teplot a nedostatečnou ochranu potravin před kontaminací z vnějšího prostředí.

U menší části výrobků – cca 17 kg nebalených tepelně opracovaných masných výrobků (tlačenka, jitrnice, jelita, huspenina) nezajistil prodejce chlazení na teplotu do 5 °C stanovenou výrobcem. Navíc u těchto vařených výrobků nabízených na přímém slunci byly již zjištěny počínající smyslové změny, tj. roztékání tukové složky a počínající zápach. Inspektoři SVS proto potraviny znehodnotili obarvením a nařídili neškodnou likvidaci potenciálně zdravotně závadných potravin v asanačním podniku na náklady prodejce.

Veškeré nabízené zboží, tedy vařené i trvanlivé masné výrobky v celkovém množství 77 kg, navíc postrádalo účinnou ochranu před kontaminací z okolního prostředí. Prodejci v přestupkovém řízení hrozí za uvedená pochybení sankce až do výše 500 000 Kč.

 

Zdroj: SVS 

Znehodnocené masné výrobky