Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kontroly burčáku – zatím bez nevyhovujícího výsledku do kategorie

TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

Kontroly burčáku – zatím bez nevyhovujícího výsledku

Vydáno: 19.10.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Tisková zpráva SZPI ze dne 19.10. 2009.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce stejně jako v minulých letech provádí kontrolu prodeje burčáku, a to po celé období, kdy se burčák podle zákona smí prodávat, tedy od 1. srpna do 30. listopadu. Inspektoři mimo jiné kontrolují, zda jsou v místě prodeje dodržovány hygienické předpisy a zda mají prodejci v pořádku nabývací doklady k burčáku. Kontrole podléhá i označení; prodejce musí správně označit název produktu i jeho výrobce. Označení „burčák s přídavkem vody“ je dle právních předpisů nepřípustné.

V tuto chvíli jsou již také známy první průběžné výsledky laboratorních rozborů burčáku, které se zaměřují na odhalování případného falšování burčáku. K tomu nejčastěji dochází, je-li burčák ředěný vodou, což je podle zákona o vinohradnictví a vinařství zakázáno. Vzorky k analýze přitom nejsou odebírány namátkově, ale naprosto cíleně po orientačním senzorickém hodnocení na místě.

Brněnské laboratoře SZPI dosud analyzovaly 10 vzorků burčáku a 6 vzorků částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten se liší od burčáku pouze tím, že nebyl vyroben z tuzemských hroznů. Ve všech šesti případech byl mošt vyroben z hroznů z Maďarska. Ani v případě burčáků, ani v případě částečně zkvašených hroznových moštů však nebyl zjištěn žádný vzorek, který by byl ředěný vodou.
Tabulku s výsledky prvních analýz najdete v přiloženém souboru.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI

Tabulka: Výsledky analýz burčáku (2009)

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021