Bezpečnost potravin

Kontroly burčáku – zatím bez nevyhovujícího výsledku

Vydáno: 19. 10. 2009
Autor: berankova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 19.10. 2009.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce stejně jako v minulých letech provádí kontrolu prodeje burčáku, a to po celé období, kdy se burčák podle zákona smí prodávat, tedy od 1. srpna do 30. listopadu. Inspektoři mimo jiné kontrolují, zda jsou v místě prodeje dodržovány hygienické předpisy a zda mají prodejci v pořádku nabývací doklady k burčáku. Kontrole podléhá i označení; prodejce musí správně označit název produktu i jeho výrobce. Označení „burčák s přídavkem vody“ je dle právních předpisů nepřípustné.

V tuto chvíli jsou již také známy první průběžné výsledky laboratorních rozborů burčáku, které se zaměřují na odhalování případného falšování burčáku. K tomu nejčastěji dochází, je-li burčák ředěný vodou, což je podle zákona o vinohradnictví a vinařství zakázáno. Vzorky k analýze přitom nejsou odebírány namátkově, ale naprosto cíleně po orientačním senzorickém hodnocení na místě.

Brněnské laboratoře SZPI dosud analyzovaly 10 vzorků burčáku a 6 vzorků částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten se liší od burčáku pouze tím, že nebyl vyroben z tuzemských hroznů. Ve všech šesti případech byl mošt vyroben z hroznů z Maďarska. Ani v případě burčáků, ani v případě částečně zkvašených hroznových moštů však nebyl zjištěn žádný vzorek, který by byl ředěný vodou.
Tabulku s výsledky prvních analýz najdete v přiloženém souboru.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI

Tabulka: Výsledky analýz burčáku (2009)