Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kontroly vybraných typů polských potravin budou pokračovat do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Kontroly vybraných typů polských potravin budou pokračovat

Vydáno: 19.3.2012
Tisk článku
Autor: MZe
Tisková zpráva MZe ze dne 19. 3. 2012.

Na základě informací o tom, že v Polsku byla průmyslová sůl využívána pro výrobu potravin a byla deklarována jako sůl jedlá, analyzovala v uplynulých dnech Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) další vzorky potravin i soli.

Od začátku aféry s polskou průmyslovou solí kontrolují průběžně české inspekční orgány polskou sůl a vybrané typy polských potravin. Dosavadní kontroly nezjistily žádné zdravotně závadné produkty a suroviny, přesto budou i nadále pokračovat,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

SZPI naposledy udělala laboratorní rozbory dalších 16 vzorků potravin a tří vzorků soli původem z Polska. Inspektoři kontrolovali masné a rybí výrobky, kořenící přípravky, trvanlivé pečivo, chipsy a sýry. Stejně jako u vzorků, jejichž analýzy zveřejnila SZPI  v uplynulém týdnu, nevykazoval žádný z nich známky nežádoucí kontaminace.  Naměřené hodnoty sledovaných znaků odpovídaly právním předpisům, případně deklaraci na obale.

Laboratorní rozbory se zaměřily zejména na analýzy, jejichž výsledky by mohly určit přítomnost soli, která není určená k lidské spotřebě. Při rozborech soli samotné se sledovalo, zda jsou dodrženy parametry charakteristické pro jedlou sůl.

Od vypuknutí aféry odebrala SZPI celkem 52 vzorků polských potravin a 8 vzorků soli, z toho je již zanalyzováno 36 vzorků potravin a 7 vzorků soli. Státní veterinární správa kontrolovala sůl, masné výrobky, sýry a uzené ryby, celkem 14 výrobků dovezených z Polska. Všechny kontrolované vzorky vyhověly.

Vzhledem k tomu, že polská strana dosud neuvolnila seznam provozoven, které pracovaly s průmyslovou solí zaměněnou za jedlou, a nelze tak zatím stoprocentně vyloučit možné riziko pro spotřebitele, bude SZPI v odběrech a analýzách vzorků polských potravin  pokračovat.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Zdroj:  eAGRI

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021