Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kontroly vždy nějaký nedostatek zjistí do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Kontroly vždy nějaký nedostatek zjistí

Vydáno: 31.5.2012
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 31. 5. 2012.

Opět potvrzení o smysluplnosti a účinnosti veterinárních kontrol výrobců a prodejců.

V uplynulých deseti dnech řešili inspektoři krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj v Hranicích u Aše prodej šunkového točeného salámu, který měl prošlé datum použitelnosti (1,5 kg), v Moravskoslezském kraji zase prodej 780 sklenic prošlých zavináčů (188,5 kg) a v Hradci nad Moravicí téměř 4 kg prošlých balíčků s kuřecími játry a srdci, ty navíc posléze prodejce zmrazil a prodával jako zmrazené!

Nejčastější prohřešky, které mohou mít přímo dopad na zdraví lidí, se však týkají dodržování stanovené teploty při prodeji zejména sýrů, ale i masa nebo sádla. V Jihomoravském kraji zjistili inspektoři v Břeclavi prodej 27 balení sádla po 600 g při teplotě prakticky 20 °C, přičemž výrobcem stanovená teplota je 5 °C. Jihomoravského kraje se také týkal prodej pařených sýrů při teplotě přes 21 °C (má být 4 – 8 °C), celkem 16 kusů, a na farmářském trhu slovenská žinčice, 8 kg a různé slovenské sýry (23 kg), vše nad 15 °C, přičemž stanovená teplota je do maximálně 8°C. Na farmářských trzích v Praze byly též zjištěné problémy s prodejní teplotou u 15 kg špekáčků, 6 kg šunkové tlačenky, 26 kg zabijačkové tlačenky, 6 kg sekané (zaznamenané teploty byly od 10 do 32 °C), dále u zhruba 60 kg slovenských produktů – žinčice, másla a sýrů, a to při teplotě okolo 15 °C a problémy s teplotou čerstvého ovčího sýra a polotvrdého sýra, celkem okolo 20 kg, při teplotě mezi 10 - 15 °C. V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně ve Frýdku – Místku prodej masných výrobků, které byly skladovány v teplotě nad 12 °C.

Ve Středočeském kraji v Netvořicích u jednoho výrobce libových párků byla prokázána listerie, v Olomouckém kraji v Mohelnici u jednoho výrobce zase salmonela v drůbežím polotovaru marinovaná kuřecí křídla. V obou případech byl nařízen zákaz uvádění do oběhu a nařízena sanitace výrobního zařízení.

V Plzeňském kraji veterinární inspektoři prokázali téměř o 20 % více tuku v chodské pomazánce, než bylo deklarováno (mělo být 40 %). Šlo o 90 kg. Vyšetření provedli ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě.

A v Jihomoravském kraji ve dvou případech nedoložil výrobce nabývací doklady k prodávaným vejcím (Svitavy Předměstí) a na farmářském trhu v Hodoníně neuvedl prodejce u polských vajec úplné údaje pro spotřebitele (údaj o teplotě skladování, jakostní třídě a vysvětlení kódu producenta).

Ve všech uvedených případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a dotyčné subjekty musejí počítat s následnými kontrolami.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.

Zdroj: SVS ČR


A-Z slovník pro spotřebitele:  "Listeria monocytogenes"
                                              "Salmonelóza"

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021