Bezpečnost potravin

Krabí extrakt  a další  složky nového typu

Vydáno: 7. 8. 2009
Autor:

SCF schválil lipidový extrakt z krila, bílkovinný extrakt z vojtěšky alfalfa a semena chia k použití do potravin.

Stálý výbor pro potraviny (SCF) Evropské komise schválil na jednání 15. 7. 09, že budou mezi složky nového typu zařazeny: extrakt z antarktického krila (Euphausia superba), extrakt z vojtěšky Alf-alfa a semeno chia. Proces bude ukončen vydáním příslušných rozhodnutí Komisí.
Výrobek Neptune Krill Oil (NKO™) od Neptun Technologies and Bioresources získal pozitivní stanovisko EFSA (EFSA-Q-2008-027), podle kterého je v uvedeném rozsahu použití bezpečný. Lipidový přípravek se vyrábí extrakcí korýše acetonem. K hlavním přednostem extraktu patří nízký obsah triglyceridů, vysoký obsah fosfolipidů (38 – 50 g/100g), vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, především ekosapentaenové (EPA, C20:5n-3; 15 – 19 g/100g) a dokosahexaenové (DHA, C22:6n-3; 7-16 g/100g). Převážné množství těchto mastných kyselin je přítomno právě ve formě fosfolipidů.
Rozsah použití:
mléčné výrobky kromě nápojů včetně analogů mléčných výrobků – 200 mg/100 g
sýrové výrobky včetně analogů sýra – 600 mg/100 g
roztíratelné tuky a dresinky – 600 mg/100 g
snídaňové cereálie 500 mg/100 g
doplňky stravy 200 mg/den
potraviny pro snižování hmotnosti 200 mg/porci náhradního pokrmu.

Dále je jako bezpečný pro konzumaci lidmi schválen bílkovinný extrakt z listů
tolice vojtěšky (Medicago sativa, alfalfa, lucerne), a to v množství 10g/den. Žadatelem je firma Luzerne Research Development. Při označování se ve složení uvádí „bílkovina alfalfa“ nebo jiná varianta názvu byliny, a musí být uvedeno varování pro těhotné a kojící ženy (viz stanovisko EFSA-Q-2008-031).
Po dlouhých průtazích došlo na základě stanoviska EFSA i ke schválení semene jihoamerické rostliny chia (Salvia hispanica) jako složky nového typu. Žádost byla podána v r. 2003 firmou Craig & Sons, a semeno má být alternativním zdrojem  n-3 polynenasycených mastných kyselin (kyselina linolenová).

EU Food Law, 2009, č. 400, s. 13

Další informace o rostlině chia najdete v článku z r. 2005: Podle EFSA není bezpečnost semen Chia dostatečně prokázána.

Americká firma Nuchia Foods prosazuje použití mouky ze semen chia jako výživově bohatou alternativu pšeničné mouky (zdroj n-3 MK, bílkovin, vápníku, draslíku, manganu, mědi, zinku, biotinu, niacinu a vlákniny). Mouka je použitelná v bezlepkové dietě. V řadě receptů lze nahradit značný podíl pšeničné mouky (až 1:1).