Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Krátké zprávy z výzkumu zaměřeného na potraviny a výživu do kategorie

Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Krátké zprávy z výzkumu zaměřeného na potraviny a výživu

Vydáno: 27.5.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Americké ministerstvo zemědělství uveřejňuje od roku 1995 informace o svých výzkumných aktivitách.
Americké ministerstvo zemědělství, jeho sekce pro zemědělský výzkum (USDA – ARS) publikuje od roku 1995 krátké zprávy o výzkumu, který se zaměřuje na potraviny a výživu (Food and Nutrition Research Briefs, FNRB). Uvedené FNRB jsou uveřejňovány čtyřikrát ročně. V posledním vydání (duben 2008) jsou tyto informace o výzkumu:
 
Potřeba vápníku se nadhodnocuje
Vědci z ARS uveřejnili výsledky studie, na základě které se předpokládá, že současný doporučovaný příjem vápníku, tzv. “adekvátní příjem” pro dospělé Američany ve věku nad 19 let může být vyšší než je nezbytné. Na základě údajů získaných v rámci této studie se předpokládá, že průměrné denní množství dietetického vápníku potřebného k zajištění neutrální bilance válníku je asi 741 mg.
 
Ve studii na zvířatech potlačuje vitamin A vývoj diabetu typu 1
Výzkumníci z ARS poprvé demonstrovali, že vysoké koncentrace vitaminu A potlačují vývoj diabetu typu 1 u laboratorních myší náchylných k tomuto onemocnění. V průběhu experimentu se 45 myším odebírala krev a zjišťovala se koncentrace cukru, aby se určil nástup diabetu. Po sedmi měsících došlo pouze u 25 % myší, které konzumovaly krmivo s vysokým obsahem vitaminu A a u 33 % myší, které konzumovaly krmivo obohacené sušenými hrozny k vývoji diabetu typu 1, zatímco u myší, které nedostávaly obohacené krmivo, došlo k vývoji diabetu typu 1 u 71 %.
 
Byly analyzovány fytochemikálie účinné proti rakovinným buňkám (leukémii)
Tým vědců z ARS se zabývá studiemi fytochemikálií – přirozených chemických látek obsažených v některých druzích ovoce a zeleniny, např. v jahodách, hroznovém vínu, borůvkách, které dokáží v laboratorních pokusech usmrcovat buňky způsobující rakovinu – leukémii.
 
Běžná sloučenina rostlinného původu (inulin) zvyšuje absorpci železa
Výzkum prováděný ARS naznačuje, že inulin, sacharid obsažený v řadě rostlinných zdrojů na světě, napomáhá tomu, že u lidí dochází k vyšší absorpci železa z ovoce, zeleniny a obilovin. Tento objev by mohl napomoci řešit problém deficitu železa ve světě.
U prasat, která dostávala krmivo obohacené 4 % inulinu, se zjistilo, že měla o 28 % vyšší koncentraci absorbovaného železa a o 15 % vyšší koncentraci krevního hemoglobinu než ta, která konzumovala stravu bez inulinu.
 
FNRB (duben 2008) obsahuje další informace týkající se např. vyšlechtění brusinek s vyšším obsahem snadno absorbovatelných antioxidantů, identifikace 36 zdraví prospěšných sloučenin v červeném zelí aj.
 
Obsah FNRB – duben 2008
FNRB: 1995–2008
 
Zdroj: USDA-ARS

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021