Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kukuřice bez aflatoxinů pochází z Afriky do kategorie

Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Kukuřice bez aflatoxinů pochází z Afriky

Vydáno: 19.2.2010
Tisk článku
Američtí šlechtitelé vyvíjejí odrůdy kukuřice rezistentní vůči houbám rodu Aspergillus.
Ministerstvo zemědělství USA přihlásilo k registraci šest šlechtitelských linií kukuřice, které jsou rezistentní vůči houbám rodu Aspergillus. Tyto vláknité houby vyskytující se v půdě a v ovzduší infikují palice kukuřice. Zde produkují aflatoxiny, které negativně ovlivňují kvalitu potravinářské i krmné kukuřice.
Nové odrůdy byly vyvinuty bez použití genových technologií. Fytopatolog Robert Brown z New Orleans hledal ve spolupráci s nigerijským Mezinárodním institutem tropického zemědělství původní odrůdy s cílem získat pokud možno rezistentní zárodečnou plazmu. „Začali jsme s křížením nejlepších odrůd bez aflatoxinů ze západní a střední Afriky a z USA. Rezistentní odrůdy z Ameriky nejsou z agronomického hlediska příliš zajímavé, proto jsme se poohlédli v Africe, kde se tyto houbové choroby často vyskytují. Našich šest linií má ještě další vlastnosti, které by je mohly činit komerčně zajímavými – např. rezistenci vůči spále a rzím“, sdělil R. Brown.
Z těchto křížení mohli potom šlechtitelé vyvinout linie, u nichž je rezistence vůči houbám rodu Aspergillus geneticky fixována. Tyto linie jsou v současné době pěstovány v Národním centru pro uchovávání genetických zdrojů ve Fort Collins v Coloradu. Vědci a šlechtitelé mohou šlechtitelské linie používat k zabudování rezistence do nových odrůd.
Vědcům se rovněž podařilo identifikovat proteiny, které mohou potlačovat houbovou infekci. Další strategie proti mykotoxinům je nyní zaměřena na šlechtění odrůd, které tento tzv. enzym PR-10 produkují ve velkém množství.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 2, s. 13
Objednávka kopie článku
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018