Bezpečnost potravin

Kukuřice odolnější vůči suchu

Vydáno: 22. 7. 2009
Autor:

Vědci společnosti BASF a Monsanto objevili gen, který chrání kukuřici před suchem.

Gen, který chrání kukuřici před suchem, objevili vědci společnosti BASF a Monsanto. Tento gen pomáhá rostlinám lépe přečkat periody sucha a i při nedostatečném zásobení vodou poskytovat stabilní výnosy. Takzvaný „csPB-gen“ pochází z bakterie Bacillus subtilis a byl nalezen v bakteriích, které byly vystaveny extrémnímu chladu. Další výzkumy ukázaly, že může podporovat rostliny také ve stresových podmínkách jako je sucho.
Jak uvádějí vědci, v pokusné pěstitelské oblasti v USA dosáhli pěstitelé s novými rostlinami kukuřice o 6 až 10 % vyšších výnosů. Odrůdy kukuřice obsahující tento gen budou pravděpodobně v roce 2012 přihlášeny k registraci.
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 7, s. 10