Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Kup si rybu na Velikonoce! do kategorie

Aktuality > Aktuality

Kup si rybu na Velikonoce!

Vydáno: 7.4.2020
Tisk článku
Autor: Rybářské sdružení ČR
Informace Rybářského sdružení ČR

Foto: Shutterstock

Aktuálně v jarním období probíhají výlovy tržních ryb z hlavních rybníků a pokrývají především poptávku po rybách v době velikonočních svátků. 

Velikonoční svátky jsou tradičně obdobím se zvýšenou nabídkou a nabízí jedinečnou možnost zvýhodněných nabídek, a to především jako podpory zvýšení konzumace ryb v době, kdy jsou prokazatelně pozitivní dopady rybího masa na lidské zdraví třeba nejvíce.  Kapr nebo jakákoliv domácí sladkovodní ryba společně s dalšími velikonočními pokrmy patřil vždy na sváteční stůl v období Velikonoc. Na našem území ještě za první republiky patřil kapr k oblíbeným pokrmům v době předvelikonočního půstu a jeho spotřeba o Velikonocích byla jen o málo nižší než spotřeba v době vánočních svátků. Příprava rybích pokrmů je v době nabídky čerstvých filet a snadno dostupných on-line receptů jednoduchou záležitostí i pro úplné začátečníky a příjemnou cestou, jak posílit celý organismus.

Na nákazu může tělo připravit rybí tuk a vitamin D, radí SZÚ

Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců. Zdravotní ústav proto doporučuje konzumovat potraviny protizánětlivé, tedy obecně ovoce a zeleninu nebo ryby.  "Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci dále vědí, že zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle," napsal SZÚ. Vitamin D přirozeně vyrábí lidská kůže díky UV záření ze slunce, jinak jsou dobrým zdrojem ryby.

Rybu lze bez problému zakoupit

Prodej ryb na sádkách nebo jiných specializovaných prodejních místech je nicméně jako jeden z mála v současnosti povolen (potvrzeno Ministerstvem zemědělství i Ministerstvem průmyslu a obchodu) a je tedy možné tato prodejní místa přímo navštívit a živou či zpracovanou rybu, nebo výrobky z ní, zakoupit. To vše za předpokladu dodržení všech bezpečnostních opatření (používání roušek, dodržování doporučené vzdálenosti apod.).

Prodejní místa ryb, kde lze ryby zakoupit najdete zde:
https://rybanatalir.cz/najdi-sveho-rybare

Oblíbené recepty:

Pečený kapr na zimním salátku
http://www.cz-ryby.cz/news/56/16/Oblibeny-velikonocni-recept

Filet pstruha na celerovém lůžku
http://www.cz-ryby.cz/news/57/16/Recept-pstruha-na-celerovem-luzku

 

Zdroj: Rybářské sdružení ČR

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018