Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kuřecí maso hlavním zdrojem kampylobakteriózy do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Kuřecí maso hlavním zdrojem kampylobakteriózy

Vydáno: 29.1.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Podle EFSA je kuřecí maso hlavním zdrojem kampylobakteriózy u lidí v EU.
Panel pro biologická rizika Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–BIOHAZ) dochází ve svém stanovisku uveřejněném dne 28.1.2010 k závěru, že manipulace, příprava a konzumace masa brojlerů se přímo podílí na 20–30 % případů kampylobakteriózy u lidí v EU.  
V Evropě je kampylobakterióza nejběžnějším infekčním onemocněním přenosným ze zvířat na lidi prostřednictvím potravin. Současné stanovisko potvrzuje předcházející nálezy, podle kterých se kuřecí maso zdá být velkým, možná i největším zdrojem této infekce u lidí. Panel BIOHAZ odhaduje, že počet aktuálních případů kampylobakteriózy u lidí je pravděpodobně mnohem vyšší, než se oficiálně uvádělo. 
Kampylobakterióza se obecně dostává konzumací kontaminovaných potravin nebo kontaminované vody. Onemocnění doprovází průjem, křeče v břiše a u malých dětí, mladistvých a starých osob horečka. 
Stanovisko EFSA k různým zdrojům infekcí u lidí způsobených patogenem Campylobakter představuje první krok rozsáhlejší práce v této oblasti. Očekává se, že by měla být dokončena v roce 2010. Na žádost Komise bude panel BIOHAZ identifikovat a posuzovat možnosti regulace, která povede ke snížení výskytu Campylobacter v jednotlivých krocích řetězce produkce masa brojlerů. Tato práce má napomoci managerům rizika ve výrobních podnicích zavést odpovídající opatření ke snížení počtu případů kampylobakteriózy u lidí v EU. Stanovisko EFSA je v příloze.
 
Příloha: Scientific Opinion on Quantification of the risk posed by broiler meat to human campylobacteriosis in the EU (pdf, 812 kB, 89 stran)
 
Zdroj: EFSA

Další zdroje informací:
Petr Šatrán, Josef Duben: Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin
Jolana Rambousková, Dana Hrnčířová: Prevence onemocnění z potravin

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021