Bezpečnost potravin

Kuřecí maso z Polska obsahovalo nepovolené polyfosfáty

Vydáno: 5. 4. 2016
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 5. 4. 2016.

V kuřecím mase z Polska, prodávaném na českém trhu obchodní společností z Holešova ve Zlínském kraji, se nacházely nepovolené polyfosfáty, které zadržují v mase vodu. Maso tak obsahovalo méně bílkoviny a více vody, než povolují předpisy, což lze označit jako klamání spotřebitele. Vyplývá to výsledků laboratorního vyšetření, které v rámci monitoringu cizorodých látek provedl Státní veterinární ústav v Olomouci. Chlazené maso již bylo prodáno a je po datu spotřeby. Nelze však vyloučit, že ho někteří lidé mohou mít doma zamražené. O pokutě pro prodejce rozhodne správní řízení. Za porušení veterinárního zákona lze uložit pokutu do výše jednoho milionu korun.

Identifikace výrobku:

Kuřecí čtvrtky chlazené, třída jakosti A, PL 24174302 WE, INTER-NATURAL Krzysztof Wiewióra 43-300 Bielsko-Biala Rychlińskiego 30/4, datum výroby 7. 3. 2016, datum použitelnosti 12. 3. 2016, šarže č. 554.

Dle platné legislativy nesmí kuřecí maso obsahovat žádné přidané množství výše uvedených látek. Zároveň bylo zjištěno, že poměr voda-bílkovina v mase byl vyšší, než stanovuje příslušné nařízení Evropské komise.

Celá zásilka vážící 150 kg byla již prodána konečnému spotřebitel a je po datu použitelnosti. Přesto však platí, že zákazníci mohou toto zboží vrátit v místě prodeje.

Na základě nevyhovujícího nálezu v rámci monitoringu odebrali úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy vzorky kuřecího masa od stejného polského dovozce v dalších dvou provozovnách ve Zlínském kraji. Snahou je tak v maximální možné míře ochránit zdraví spotřebitele.

Mgr. Petr Pejchal
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS