Bezpečnost potravin

Kvasinky brání růstu plísní

Vydáno: 2. 7. 2010
Autor:

Ošetření stromů nebo sklizených ořechů postřikem s kvasinkou Pichia anomala podstatně sníží růst plísní Aspergillus a produkci aflatoxinů.

Přípravek obsahující kvasinku Pichia anomala může podle výzkumníků z Agricultural Research Service (ARS) amerického ministerstva zemědělství USDA pomoci zabránit produkci aflatoxinů  plísněmi Aspergillus flavus a dalšími druhy aspergilů. Po postřiku pistáciových stromů v Kalifornii se výskyt A. flavus na oříškách snížil o 97 % v porovnání s neošetřenými stromy. Podobné výsledky byly získány při aplikaci kvasinek na uskladněné ořechy. Tato kvasinka je také schopna snížit na polovinu výskyt jiných druhů plísní, např. Botrytis cinerea, která způsobuje plesnivění hroznů.


Food Technology, 64, 2010, č. 3, s. 12-13