Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Kyselina mléčná k ošetření jatečných těl do kategorie

Aktuality > Aktuality

Kyselina mléčná k ošetření jatečných těl

Vydáno: 8.2.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Schválení návrhu je nadějnější. Kyselina mléčná by se měla použít jen ke snížení kontaminace na jatkách a spotřebitel by měl být o aplikaci informován.
Na jednání Stálého výboru pro potraviny (Sekce pro biologickou bezpečnost) Evropské komise dne 18. 1. 2012 se ukázalo, že členské státy posunuly svůj názor na použití kyseliny mléčné k zabránění mikrobiální kontaminace. Situace je blíže schválení tohoto prostředku, které mělo mít původně širší rozsah (návrh Komise na podzim 2011, na základě požadavku amerického ministerstva zemědělství USDA) - k ošetření jatečných těl a částí masa.
Komise zatím návrh nepředložila ke schválení Parlamentu, protože by to pravděpodobně znamenalo definitivní vetování návrhu. Provedla však úpravu v tom, že cílem je „omezení“, nikoli „zabránění“ kontaminaci, že použití kyseliny mléčné se má omezit jen na jatečná těla na jatkách, a dále na základě požadavku většiny zástupců členských států bylo doplněno, že spotřebiteli bude poskytnuta informace o provedeném opatření.
Úřad EFSA vydal v červenci 2011 k aplikaci kyseliny mléčné pozitivní stanovisko.

EU Food Law, 2012, č. 518, s. 9-10

Předcházející informace:
Nejednotnost ohledně ošetření hovězího kyselinou mléčnou
EFSA nemá žádné námitky proti použití kyseliny mléčné u hovězího masa
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021