Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek L-isoleucin: nutriční aditivum do živočišných krmiv do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Krmiva > Živočišná výroba - Archiv> Krmiva> Živočišná výroba - Archiv

L-isoleucin: nutriční aditivum do živočišných krmiv

Vydáno: 8.2.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Stanovisko EFSA k účinnosti a bezpečnosti přípravku L-isoleucin pro živočišné druhy i životní prostředí.
Panel pro aditiva a produkty nebo látky používané do živočišných krmiv Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–FEEDAP) posuzoval na žádost Evropské komise bezpečnost (nezávadnost) a účinnost přípravku L-isoleucin jako nutričního aditiva určeného pro všechny živočišné druhy. Žádost o schválení přípravku podala společnost Ajinomoto Eurolysine (Francie).
Přípravek L-isoleucin obsahuje v sušině minimálně 93,4 % L-isoleucinu, asi 5 % ostatních aminokyselin a méně než 1 % neidentifikovaných nečistot. Vyrábí se pomocí geneticky modifikovaného kmene Escherichia coli K12. Vnesené geny nepředstavují obavy z hlediska bezpečnosti. Konečný výrobek neobsahuje žádný produkční organismus schopný kultivace a hladina rekombinantní DNA je pod úrovní detekce použité metody.
EFSA–FEEDAP došel k závěru, že přípravek L-isoleucin nedráždí pokožku ani oči, není dermálním senzibilizerem. Jediným rizikem, které se zjistilo, by mohla být prašnost výrobku. Toto riziko se však ukazuje jako malé.
L-isoleucin je fyziologická aminokyselina a přirozená složka živočichů a rostlin. Její použití ve výživě zvířat by nemělo vést k jakémukoliv lokálnímu zvýšení koncentrace v životním prostředí.
EFSA–FEEDAP došel k závěru, že použití přípravku L-isoleucin nepředstavuje žádné předvídatelné riziko pro životní prostředí. Stanovisko EFSA je v příloze.
 
Příloha: Scientific Opinion on the safety and efficacy of L-isoleucine for all animal species (pdf, 174 kB, 19 stran)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021