Bezpečnost potravin

Láhve na mléko z cukrové třtiny

Vydáno: 4. 12. 2020
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN

Novozélandská společnost Fonterra začala prodávat kravské mléko v láhvích, které jsou vyrobené z cukrové třtiny. Nová 2l láhev představuje příklad udržitelného zdrojového materiálu – přírodního, obnovitelného a trvale použitelného, což je významné jak pro samotnou společnost, tak i pro tamní spotřebitele.

Zároveň to jde ruku v ruce se závazkem Fonterry, že do roku 2025 budou všechny její obaly recyklovatelné, znovu použitelné a kompostovatelné.

V nových láhvích se prezentuje značka Anchor, která má na Novém Zélandu dlouholetou tradici (vznikla již v roce 1886) a propaguje kvalitní čerstvé mléko od tamních farmářů.

Láhve z cukrové třtiny jsou alternativou k neobnovitelným materiálům, jako jsou fosilní paliva. Navíc, cukrová třtina zachycuje při svém růstu na poli CO2 z atmosféry, čímž se zároveň snižuje uhlíková stopa při výrobě těchto obnovitelných láhví.

Cukrová třtina pochází z Brazílie, samotné láhve se pak vyrábějí přímo na Novém Zélandu.

Po udržitelnosti produktů volá stále více novozélandských spotřebitelů, proto i společnost Fonterra zahrnula tento aspekt do své dlouhodobé strategie. Kromě obnovitelných produktů, jako je uvedená láhev, je jejich dalším cílem používání obnovitelných energií při dopravě a zpracování.

Zdroj:
https://www.fonterra.com/nz/en/our-stories/media/new-zealands-first-plant-based-milk-bottle.html

 

Zdroj článku: BIOTRIN