Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Láhve z polykarbonátu uvolňují bisfenol A do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Láhve z polykarbonátu uvolňují bisfenol A

Vydáno: 2.6.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Pitím nápojů z láhví z polykarbonátu se zvyšují koncentrace bisfenolu A v moči.
Bisfenol A (BPA) je průmyslová chemikálie, která se používá v řadě spotřebitelských výrobcích. V moderním světě je všudypřítomná. Z monitoringu prováděného v USA v letech 2003–2004 vyplynulo, že u 93 % Američanů ve věku nad 6 let je BPA obsažen v moči. BPA působí jako endokrinní disruptor. BPA zvyšuje u dospělých osob riziko onemocnění srdce, diabetu a jaterních problémů. Až dosud se myslelo, že největším zdrojem BPA je strava, a že tělo se této látky zbavuje rychle a úplně. Nový výzkum však ukázal, že koncentrace BPA v moči se tak rychle nesnižuje, což ukazuje na to, že je člověk vystaven BPA i z jiných zdrojů nebo že se BPA akumuluje v tukové tkáni, popř. působí oba tyto faktory. Více informací zde.
 
Nová studie publikovaná online 12.5.2009 na stránkách Environmental Health Perspectives přinesla výsledky z výzkumu prováděného na Harvard School of Public Health. Do studie bylo zapojeno 77 studentů Harvard college, na kterých bylo demonstrováno, že pití nápojů po dobu jednoho týdne z polykarbonátorých láhví zvyšuje koncentraci BPA v moči o dvě třetiny.
Studenti nejprve pili studené nápoje po dobu sedmi dnů z láhve z nerezavějící oceli, čímž se minimalizoval jejich příjem BPA. Účastníkům studie byl po celé období monitorován obsah BPA v moči. Následně studenti pili studené nápoje z polykarbonátových láhví, opět po dobu jednoho týdne. Zjistilo se, že koncentrace BPA se v moči zvýšila o 69 %. Během pokusu se polykarbonátové láhve neumývaly v myčce ani se neplnily teplými nápoji. Výzkumníci konstatovali, že koncentrace BPA v moči by byly ještě vyšší, pokud by se láhve zahřály tak, jak je tomu v případě kojeneckých láhví. Výsledky studie jsou k dispozici zde.
 
Zdroj: IFT (1.6.2009)

Bisfenol A na stránkách EFSA
Bisfenol A v A–Z slovníku pro spotřebitele
Prosazovaný zákaz bisfenolu A v USA (+další zdroje informací o BPA)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021