Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Látky inspirované alkaloidy chrání plodiny před bakteriemi do kategorie

Aktuality > Aktuality

Látky inspirované alkaloidy chrání plodiny před bakteriemi

Vydáno: 14.12.2020
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Zkoumané látky fungují jak preventivně, tak i jako léčba bakteriálních infekcí.

Rostliny, stejně jako lidé, trpí bakteriálními infekcemi. Když se takovou infekcí nakazí polní plodiny nebo třeba pěstované stromy, tak to mívá závažný dopad na jejich produkci a kvalitu sklizně. Nějaké prostředky proti bakteriálním infekcím už máme, obvykle ale nefungují u více druhů rostlin. A stejně jako u lidských nemocí, i bakterie napadající rostliny si na používané léky vyvíjejí rezistence.

Kredit: CC0 Public Domain.Čínští odborníci připravili nové látky proti bakteriálním infekcím rostlin tím, že upravili přírodní alkaloidy z rostlin. Tyto látky poté otestovali proti infekcím u rýže, kiwi a citrusů.

V současné době nemáme proti řadě bakteriálních infekcí plodin žádné účinné prostředky. Týká se to například bakteriální infekce rýže vyvolané bakterií Xanthomonas oryzae, onemocnění aktinidie (kiwi) s bakterií Pseudomonas syringae pv. actinidiae a choroby citrusů způsobené bakterií Xanthomonas axonopodis. Vesměs jde o infekce spojené se značnými hospodářskými ztrátami.

Vědci pátrají po nových látkách, které by bylo možné proti těmto chorobách použít. Čínský tým využil látky ze skupiny tetrahydrobetakarbolinových alkaloidů, o nichž je již známo, že mají protinádorové, protizánětlivé, protihoubové, antioxidační a antivirové účinky.

Vybrali si eleagnin, což je alkaloid tohoto typu z hlošiny úzkolisté (Eleagnus angustifolia) a dalších druhů rostlin. Ten pak pozměnili a vytvořili nové sloučeniny, které vyzkoušeli na zmíněných infekcích rýže, kiwi a citrusů. Experimenty byly úspěšné, látky fungují jak preventivně, tak i jako léčba bakteriálních infekcí.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2020-12-plant-inspired-alkaloids-rice-kiwi-citrus.html

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021