Bezpečnost potravin

Léčivé GM kvasinky s protilátkami zabíjejí rezistentní klostridie

Vydáno: 6. 11. 2020
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Když lidé užívají nějaká antibiotika, tak je může napadnout jiná, rezistentní bakteriální infekce. Může to být například klostridie Clostridioides difficile, která vyvolává těžké, opakované a rezistentní infekce střev. Každoročně zabijí téměř 30 tisíc Američanů, většinou starších 65 let.

Kredit: CDC/ Lois S. Wiggs.Je to problém, který je nutné urychleně řešit. Mikrobiolog Hanping Feng z americké University of Maryland a jeho spolupracovníci vyvíjejí novou zbraň, kterou představují geneticky upravené kvasinky. Tyto GM kvasinky vylepšili tak, že vyrábějí a vylučují protilátky, které zneškodní vražedné toxiny klostridií. Experimenty na myších potvrdily, že to proti infekci rezistentních klostridií funguje.

Jsou to kvasinky odvozené od běžných kvasinek, které se dávají do probiotik. Pokud to bude fungovat i u lidí, tak by se tyhle GM kvasinky prostě užívaly denně v tabletkách. Jak říká Feng, jejich postup je levný a velmi praktický. Zároveň jde o fascinující živoucí lék, který sám generuje potřebné protilátky.

Rezistentní klostridie napadají hlavně starší pacienty, kteří léčí antibiotiky nějakou jinou infekci. Dnešní antibiotika obvykle zmasakrují nejen infekci, ale také podstatnou část střevní mikroflóry, což má dramatické důsledky. Mikroflóra mimo jiné brání střevo před podobnými zločinci. Když je ale obrana pryč, tak takový pacient může propadnout nákaze klostridiemi, které jsou dnes velmi běžné, v nemocnicích i jinde. Většina pacientů si nakonec s klostridiemi poradí, ale u asi jedné šestiny případů se infekce vrací. Někdy opakovaně a to je pak smrt na dosah ruky.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.