Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Legislativa pro zvýšení bezpečnosti potravin v USA do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Legislativa pro zvýšení bezpečnosti potravin v USA

Vydáno: 11.8.2009
Tisk článku
V USA se začal projednávat návrh nového právního předpisu, který má rozšířit povinnosti i pravomoci úřadu FDA, zajistit registraci výrobců a dovozců, stanovit plán kontrol aj.

Ve zdravotním podvýboru výboru House Committee on Energy and Commerce začaly 3. června 2009 diskuse o návrhu amerického federálního předpisu o bezpečnosti potravin. Předložený návrh požaduje, aby všechny podniky vyrábějící a dovážející potraviny do USA byly registrovány u Úřadu pro potraviny a léčiva FDA. Každý podnik bude platit roční registrační poplatek 1000 USD (tzn. celkem kolem 375 mil. USD ročně), což by mělo přispět k zvýšení intenzity kontrol prováděných FDA. Diskutuje se opodstatněnost poplatku a jejich diskriminační vliv na malé podniky.
Výrobci i dovozci budou muset mít zaveden systém ochrany potravin před nebezpečím. Minimální požadavky stanoví FDA. Předpis má dále stanovit frekvenci kontrol prováděných v podnicích, a sice ve vysoce rizikových podnicích nejméně jednou za 6 až 18 měsíců (podle typu podniku), v podnicích s nízkým rizikem nejméně jednou za 18 měsíců až 3 roky, v obchodech nejméně jednou za 3 až 4 roky. S tím souvisí i povinnost FDA vytvořit program na akreditaci laboratoří.
Potraviny vyrobené v zahraničí musí být certifikovány z hlediska splnění všech bezpečnostních požadavků amerických předpisů, přičemž FDA by měl zpracovat „dobrovolné“ bezpečnostní směrnice pro dovážené potraviny. FDA by měl dále pro zvýšení bezpečnosti zpracovat např. bezpečnostní standardy pro ovoce a zeleninu.
Nový předpis má opravňovat FDA k stažení výrobků z trhu a zvýšit pokuty za závady

Food Bussines News, 5, 2009, č. 8, s. 24
Objednávka kopie článku

Další informace:
Obama vyzval k aktualizaci legislativy týkající se bezpečnosti potravin

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018