Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Limity pro olovo a arzén ve šťávách do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Limity pro olovo a arzén ve šťávách

Vydáno: 7.6.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Výskyt nadměrného množství arzénu a olova ve šťávách v USA vyvolal požadavek na legislativní opatření.
Předpisy vydané americkým úřadem FDA dosud stanovují limit pro arzen a olovo v lahvované vodě, ale nikoli ve šťávách. Zástupci spotřebitelů požadují stanovení limitů pro šťávy do dvou let. (V EU řeší tuto problematiku nařízení 1881/2006/ES o kontaminantech, v němž je stanoven limit pro Pb ve šťávách 0,050 mg/kg). Limit pro arzén ve šťávách, ani jiných potravinách není stanoven.) Je to odezva na zprávu zveřejněnou v lednu 2012 v časopisu Consumer Reports, podle níž bylo v jablečné a hroznové šťávě prodávané ve státech New Jersey, New York a Connecticut zjištěno v 10 % vzorků pěti značek množství arzénu překračující federální limit pro vodu a ve 25 % vzorků nadměrné množství olova.
Úřad FDA oponuje, že testování šťáv i z hlediska těchto prvků průběžně probíhá a nadměrné množství není zjišťováno. FDA shromažďuje veškeré relevantní informace pro posouzení, zda je zapotřebí přijmout další legislativní opatření.

Food Bussiness News, 8, 2012, č. 1, s. 38


A-Z slovník:  "Olovo"
                     "Arsen"

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021