Bezpečnost potravin

Listeria ve zmrazené zelenině: jak snížit rizika

Vydáno: 23. 4. 2020
Autor: KM EFSA

Úřad EFSA hodnotil riziko související s přítomností baktérií Listeria monocytogenes.


Foto: Shutterstock

Dne 20. dubna 2020 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědecké stanovisko s názvem „Riziko pro veřejné zdraví, které představuje Listeria monocytogenes ve zmrazeném ovoci a zelenině, včetně bylin, blanšírovaných během zpracování“. Současně byla vydána společná tisková zpráva dostupná v anglickém, francouzském, německém a italském jazyce.

Úřad EFSA posoudil rizika pro veřejné zdraví pocházející z kontaminace blanšírované zeleniny baktérií Listeria monocytogenes – ponořené na krátkou dobu do horké vody nebo páry – před zamrazením. Autoři stanoviska došli k závěru, že riziko spojené se spotřebou těchto výrobků je nižší než u potravin určených k přímé konzumaci (ready-to-eat, RTE), jako je uzená ryba, vařené maso, párky, paštika, měkký sýr – které jsou obvykle spojeny s kontaminací baktériemi Listeria.

Provozovatelé potravinářských podniků často blanšírují zeleninu před jejím zmrazením, protože tím se zastaví působení enzymů, které mohou způsobit ztrátu chuti, barvy a textury. Odborníci úřadu EFSA identifikovali příslušné kontrolní činnosti, které mohou provozovatelé potravinářských podniků zavést ke snížení rizika kontaminace zmrazené zeleniny. To zahrnuje od čištění a dezinfekce prostředí potravinářské výroby, kontrolu vody, času a teploty v různých procesních krocích; až po přesné značení.

Odborníci úřadu zdůraznili důležitost monitoringu prostředí potravinářské výroby v souvislosti s baktérií Listeria monocytogenes. To proto, že listerie mohou přetrvávat v prostředí potravinářské výroby, odkud mohou kontaminovat potraviny.

Úřad EFSA předkládá také doporučení, jak snížit rizika v domácnosti. Klíčové je dodržovat správné hygienické postupy jako je uchovávání zmrazené nebo rozmrazené zeleniny v čisté mrazničce nebo lednici při vhodné teplotě a postupovat podle pokynů na etiketě pro bezpečnou přípravu. Obecně jsou rizika mnohem nižší, pokud se zelenina po rozmrazení řádně uvaří. Tato práce úřadu EFSA byla zahájena z důvodu výskytu nadnárodního ohniska onemocnění (nákazy baktérií Listeria), které postihlo 53 lidí a mezi roky 2015 a 2018 způsobilo 10 úmrtí.

Listeria
Listeria je rod bakterií, který zahrnuje 10 druhů. Jeden z druhů – Listeria monocytogenes – způsobuje onemocnění zvané listerióza. Podle poslední zprávy úřadu EFSA a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) s názvem „European Union One Health Zoonoses Report” byl počet osob postižených listeriózou v roce 2018 obdobný jako v roce 2017 (2 549 případů hlášených v EU v roce 2018 oproti 2 488 v předchozím roce). Avšak, tento trend v posledních deseti letech narůstá.

Symptomy listeriózy se liší; od mírných symptomů podobných chřipce, jako je nevolnost, zvracení a průjem po mnohem závažnější infekce, jako je meningitida a další potenciálně život ohrožující komplikace. Toto onemocnění je rizikové především pro starší osoby, těhotné ženy, novorozence a lidi se slabým imunitním systémem.

 

Příslušné informace úřadu EFSA, spolu s dalšími odkazy, naleznete na adrese: https://www.efsa.europa.eu/en/news/listeria-frozen-vegetables-how-reduce-risks

Vědecké stanovisko úřadu EFSA „The public health risk posed by Listeria monocytogenes in frozen fruit and vegetables including herbs, blanched during processing“ lze nalézt na adrese:
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6092

 

Zdroj: EFSA