Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Listerióza ve Švédsku do kategorie

Aktuality > Aktuality

Listerióza ve Švédsku

Vydáno: 28.2.2014
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Nákazy listeriózou ve Švédsku jsou zřejmě již na ústupu.

Ve Švédsku zemřeli tři lidé v průběhu epidemie onemocnění listeriózou, nyní však dochází k poklesu výskytu onemocnění.

„Nemáme žádné zprávy o nových nákazách listeriózou v posledních třech týdnech.  Doufáme, že je epidemie již u konce, i když je příliš brzy na toto tvrzení,“ řekl ve čtvrtek Viktor Dahl, lékař a epidemiolog Úřadu veřejného zdraví ve Švédsku.

Švédské úřady věří, že existuje společný zdroj nedávných nákaz listeriózou.
U 27 případů nákaz, které byly zaznamenány napříč zemí, se jednalo o stejný typ kmenu Listeria monocytogenes. U lidí, kteří zemřeli po nákaze listeriózou, nemohla být listerióza potvrzena jako příčina úmrtí. Jednalo se o starší osoby, které měli i jiné zdravotní potíže a nemoci, jako např. rakovinu.

Epidemie byla údajně spojena s produkty vyrobenými v závodě Scan, který stáhl z prodeje řadu svých produktů. Firma Scan byla také nucena uzavřít závod v Kristianstad na jihu Švédska, v kraji Skåne, kde byl zjištěn vysoký výskyt bakterií Listeria, třebaže tento závod nebyl potvrzen jako zdroj nákazy.

"My samozřejmě pokračujeme v naší práci a hledáme zdroj kontaminace," dodal doktor Dahl.

Švédská národní agentura pro potraviny varovala nejzranitelnější skupiny osob - lidi s oslabeným imunitním systémem, starší osoby a těhotné ženy, aby se vyvarovali konzumaci potravin, které bývají častou příčinou nákaz listeriózou.

Norský úřad pro bezpečnost potravin (Mattilsynet) doporučil lidem, kteří cestují přes hranice, aby dodržovali stejná opatření jako byla doporučena ve Švédsku. V Norsku také vydali pokyny pro zabránění šíření nákaz bakterií Listeria, a zatím skutečně v Norsku nebyly potvrzeny žádné případy onemocnění.

Fakta o bakterii Listeria:
• Nejčastějším zdrojem bakterií jsou vakuově zabalené studené masné výrobky jako je luncheon meat, vařené a uzené šunky, paštiky, uzený nebo sušený losos a modré sýry (sýry s modrou plísní).
• Listerióza je vzácné onemocnění a obvykle je neškodná pro zdravé lidi, u kterých se často neobjeví ani žádné příznaky. Listerióza ale může být smrtelná pro slabší jedince,  u nichž může způsobit otravu krve a zánět mozkových blan.
• Listerióza může vést k potratu nebo k vážným poškozením dětí těhotných žen.
• Bakterie Listeria umírá při zahřátí na teplotu nad 70 ° Celsia, ale přežívá v chladu a dokonce i v mrazu.
• Listerióza je vzácná a postihuje především starší osoby, osoby které mají slabý imunitní systém a těhotné ženy. Listerióza může být léčena antibiotiky.
• Inkubační doba listeriózy je dlouhá  3 - 70 dnů, což způsobuje obtíže při diagnostice nemoci.
• Podle zprávy Ivara Hellesnese z norského Úřadu pro bezpečnost potravin je listerióza v Norsku od roku 1995 mnohem častější.
• Ve zprávě Národního ústavu pro výzkum výživy a potravin z mořských živočichů (NIFES) a Úřadu pro veřejné zdraví bylo poprvé uvedeno, že lososi z norských farem by mohli být možným zdrojem listeriózy.

Zdroj:
http://theforeigner.no/pages/news/sweden-listeria-outbreak-shows-decline/  (Norwegian News in English, 28. 2. 2014)

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Listeria monocytogenes
Listerióza
Epidemie

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018