Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Listová a brukvovitá zelenina snižují riziko rakoviny lymfatického systému do kategorie

Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Aktuality > Aktuality

Listová a brukvovitá zelenina snižují riziko rakoviny lymfatického systému

Vydáno: 27.1.2012
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Podle studie University of Chicago snížila vysoká konzumace zelené listové zeleniny riziko onemocnění o 40 %, konzumace brukvovité zeleniny o 30 %.

Nehodgkinský lymfom je maligní onemocnění lymfatického systému.

Oddělení výzkumu zdraví University of Chicago v USA na základě studie prokázalo, že u osob, které konzumují velké množství druhů zelené listové zeleniny a mnoho brukvovité zeleniny, je mnohem nižší riziko onemocnění rakovinou lymfatického systému.

V rámci výzkumu byly srovnávány a statisticky vyhodnocovány údaje týkající se 348 pacientů s nehodgkinským lymfomem a údaje 420 zdravých pacientů.

Výsledky ukázaly, že skupina s vysokou konzumací zelené listové zeleniny (horní čtvrtina) vykazovala o 40 % nižší riziko onemocnění ve srovnání se skupinou, která jí konzumovala málo (spodní čtvrtina). U brukvovité zeleniny, tedy košťálovin a příbuzných druhů, zredukovala vyšší konzumace riziko o 30 %. Pokud byly brány v úvahu jednotlivé podtypy nehodgkinského lymfomu (folikulární lymfom, difuzní B-velkobuněčný lymfom), pokleslo riziko onemocnění dokonce až o 50 %.

U jednotlivých látek obsažených v zelenině – hořčíku, draslíku, balastních látek a karotenoidu beta-cryptoxanthinu – byla nalezena souvislost mezi vysokým příjmem a sníženým rizikem onemocnění rakovinou lymfatického systému.

Zdroj: Chiu B. C. et alies: Dietary intake of fruit and vegetables and risk of non-Hodgkin lymphoma. Cancer Causes Control, (8), 1183–1195, August 2011

Gemüse, 48, 2012, č. 1, s. 7
http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018