Bezpečnost potravin

Lupina jako zdroj prebiotických oligosacharidů

Vydáno: 1. 6. 2018
Autor: Společnost pro výživu

Článek byl publikován v časopise Výživa a potraviny 3/2018.

Článek „Lupina jako zdroj prebiotických oligosacharidů“ byl publikován v časopise Výživa a potraviny 3/2018.  

Abstrakt
Jednou z možností pozitivního ovlivnění střevní mikrobioty je konzumace potravin bohatých na prebiotické oligosacharidy. Takovou potravinou jsou i semena sladkých odrůd lupiny bílé obsahující vysoký podíl oligosacharidů rafinózové řady (RSO). Zastoupení těchto látek se může měnit i v závislosti na stanovišti, proto bylo našim cílem stanovit množství RSO v lupině bílé pěstované v České republice. K tomuto účelu byl použit enzymatický test Raffinose/Sucrose/D-Glucose Assay Kit (Megazyme®). Průměrné množství RSO bylo 8 g/100 g lupinové mouky. Vzhledem k tomu, že dostatečnou podporu růstu probiotických bakterií v tlustém střevě zajistí dávka 1 až 2 g RSO/den, konzumace 25 g lupinové mouky denně je zcela dostačující k dosažení prebiotického efektu.

Autoři:
Prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., Bc. Tereza Kodešová, Ing. Roman Švejstil, doc. MVDr. Eva Skřivanová, Ph.D., Ing. Šárka Musilová, Ph.D.

Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze

 

Celý článek (PDF)

Zdroj: Společnost pro výživu