Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Lykopen a tomatin v rajčatech do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Lykopen a tomatin v rajčatech

Vydáno: 18.1.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Četné epidemiologické i experimentální studie dospěly k závěru, že pravidelná konzumace zralých rajčat, a to zejména ve formě tepelně zpracovaných produktů, má příznivé zdravotní účinky. Za nejvýznamnější se pokládá prevence rakoviny prostaty.

Předností rajčat je škála látek s ochrannými antioxidačními účinky. Do této skupiny patří zejména karotenoidy (lykopen, β-karoten a xantofyly), kyselina askorbová (vitamin C), kyselina chlorogenová, rutin a plastochinony. Tyto látky zřejmě vzájemně zesilují své účinky, tj. působí synergicky, protože zjišťovaná antioxidační aktivita rajčat a výrobků z nich je vyšší, než odpovídá součtu obsahu jednotlivých antioxidantů.
Za rozhodující zdravotně příznivou látku rajčat je pokládán lykopen, který se vyskytuje především v povrchových vrstvách plodů vystavených světlu. Odstraněním slupky proto dochází ke značným úbytkům lykopenu.
Lykopen je dostatečně stabilní vůči tepelné sterilaci a během zmrazení. Podmínkou využitelnosti lykopenu z trávicího traktu je současná přítomnost tuku v potravě. Významné je, že využitelnost výrazně vzrůstá – udává se pětkrát i více – z produktů tepelně zpracovaných rajčat než ze syrových plodů (uvolnění lykopenu z chromoplastů při popraskání buněk, oslabení vazby na bílkoviny, částečná cis-isomerizace).
Výsledky četných experimentálních i epidemiologických studií vypovídají o příznivých účincích lykopenu (resp. rajčat a výrobků z nich) při prevenci vzniku rakoviny prostaty, děložního čípku, tlustého střeva, konečníku, jícnu a žaludku.

Steroidní glykoalkaloidy označované jako tomatin (β-tomatin a dehydrotomatin) se vyskytují v nezralých zelených plodech, v rajčatech zralých je jejich obsah zanedbatelný.
Lilkovité rostliny si vytvářejí tyto alkaloidy jako součást obranných systémů vůči škůdcům, a to od virů až po býložravce. Glykoalkaloidy přijaté potravou (a to platí i u lidí) působí jako nervový jed blokováním činnosti enzymu cholinesterázy. Dalším účinkem je poškození buněčných stěn, zejména buněk stěny střevní, takže přes narušenou stěnu se pak mohou dostávat do krevního oběhu škodlivé látky.
Tomatin je akutně 20x méně toxický než stejná dávka glykoalkaloidu solaninu z brambor. Nejvyšší obsah tomatinu je v drobných zelených rajčatech na počátku jejich vývoje. Alkaloidy vznikají přímo v plodech, nejsou do nich transportovány z jiných částí rostliny. Během zrání rajčat je tomatin téměř úplně odbourán k tomu účelu vytvořenými enzymy.
Plody dozrávající utržené mohou mít vyšší zůstatkový obsah tomatinu než ty , které dozrály přirozeně na rostlině.
V 70. letech vyvolalo značnou pozornost zjištění, že vysoký příjem tomatinu ze zelených rajčat těhotnými ženami může způsobit poškození plodu (teratogenní účinky). Rozsáhlý následující výzkum prokázal, že tyto obavy byly nadsazené a dnes není tomatin pokládán v tomto směru za rizikový.
(Prof. Ing. P. Kalač, CSc., Zemědělská fakulta, JU v ČB)

A-Z slovník BP: lykopen

Další výzkum zdravotních výhod pigmentu rajčat - lykopenu

EU financuje výzkum zdravotních výhod lykopenu

Výživa a potraviny 64, 2009, č.4
Uvedený časopis je ve fondu ZPK.

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018