Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Mapování toxických plísní v hroznech do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Mapování toxických plísní v hroznech

Vydáno: 28.4.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Použitím geografických map dokáží výzkumníci určit zdroje toxických plísní, které napadají bobule hroznového vína v různých stádiích růstu.
Aspergillus, sekce Nigri, zejména Aspergillus carbonarius je toxická houba známá běžně jako černá plíseň. Nachází se v půdě a je běžným kontaminantem potravin. Napadá řadu druhů ovoce a zeleniny, např. hrozny, cibuli a podzemnici, ale i kávové boby. Je odpovědná za tvorbu mykotoxinu OTA (ochratoxinu A), který se považuje za humánní karcinogen.
 
V rámci projektu Wine-ochra risk byly identifikovány a charakterizovány populace plísní produkující OTA, které se nacházejí v hroznech a ve vínu. Podrobně byly vyšetřovány podmínky životního prostředí, které mají vliv na nákazový cyklus těchto kmenů.
Zjistilo se, že existuje značná korelace mezi zeměpisnými souřadnicemi a výskytem bobulí, které jsou infikovány černou plísní v počátečních stádiích i ve stádiu zrání.
Na základě několikaletého sledování byly vytvořeny prediktivní mapy pro Francii, Řecko, Izrael, Itálii, Portugalsko a Španělsko. Výsledky projektu se budou moci využít k zásahům během skladování nebo zpracování hroznů.
 
Projekt Wine-ochra risk byl řešen v 5. rámcovém programu V&V v EU, viz Mapping toxic fungi in Grapes

Zdroj: research* eu results supplement, č. 22 (březen 2010), s. 6
 
research* eu results supplement (e-časopis)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021