Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Maskované mykotoxiny v cereáliích a cereálních potravinách do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Maskované mykotoxiny v cereáliích a cereálních potravinách

Vydáno: 23.9.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Byla vyvinuta HPLC-MS/MS metoda detekce a kvantifikace volných a vázaných fusariových mykotoxinů.
Mykotoxiny jsou zčásti metabolizovány živými rostlinami, včetně potravinářských plodin. Lidé, kteří konzumují části kontaminovaných rostlin, zvláště cereálií nebo jejich zpracovaných produktů, nejsou vystaveni pouze nativním (prostým) mykotoxinům, ale také konjugovaným (vázaným) formám. Dalším zdrojem konjugátů mykotoxinů je, kromě metabolismu, zpracování potravin (např. vaření, pečení, vaření piva).
Málo je známo o výskytu, biologické využitelnosti a dalším metabolismu některých těchto vázaných sloučenin, které rovněž unikají obvyklým analytickým detekčním technikám používaným pro rutinní kontrolu. To vede k tomu, že celkové zatížení spotřebitelů mykotoxiny se podhodnocuje.
 
Ve Velké Británii patří plísně rodu Fusarium k nejčastěji se vyskytujícím plísním. K hlavnímu napadení cereálií plísní Fusarium dochází při skladování nebo na poli, kde jsou plodiny ještě živé, rostou a jsou schopné metabolizovat mykotoxiny.
Úřad pro potraviny (FSA) řešil projekt (C030060: 7/2008–2/2010), jehož cílem bylo vyvinout a validovat vhodné analytické metody na bázi LC-MS/MS pro detekci a kvantifikaci maskovaných mykotoxinů vytvořených plísní Fusarium, např. deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZON) v cereáliích a cereálních výrobcích.
 
Metoda HPLC-MS/MS pro spolehlivou detekci a kvantifikaci volných a vázaných fusariových mykotoxinů byla vyvinuta, validována a ověřena v praxi na 31 vzorcích cereálií a cereálních výrobcích. Závěrečná zpráva pojektu C030060 je v příloze.
 
Příloha: Determination of masked Fusarium mycotoxins in cereals and cereal-based food (pdf, 502 kB, 70 stran)
 
Zdroj: FSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021