Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Máslové aroma příčinou onemocnění plic? do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Máslové aroma příčinou onemocnění plic?

Vydáno: 7.9.2007
Tisk článku
Za pravděpodobnou příčinu onemocnění plic byl stanoven diacetyl obsažený v máslovém aroma popcornu.
Institut potravinářských technologů v USA (IFT) uveřejnil na svých internetových stránkách dne 4. září 2007 zprávu pod názvem “Máslové aroma je pravděpodobně příčinou onemocnění plic”. V této zprávě se uvádí, že se lékař z National Jewish Medical and Research Center (Denver, USA) obrátil na federální úřady s tím, že pravděpodobně mají první případ spotřebitele, u kterého došlo k vývoji plicního onemocnění v důsledku přípravy popcornu v mikrovlnné troubě několikrát denně po dobu několika let.
Jde sice o dosud jediný případ, ve kterém se za příčinu plicního onemocnění považuje popcorn s máslovým aroma pro mikrovlnnou přípravu, lékař však uvádí, že neexistuje jiné vysvětlení pro vznik plicního onemocnění u tohoto silného konzumenta popcornu.
Onemocnění plic bylo již dříve zaznamenáno u pracovníků, kteří vyráběli aroma nebo je používali při výrobě mikrovlnného popcornu. Tito zaměstnanci však často manipulují s velkým počtem chemikálií, přičemž řada z těchto látek může ve vysokých koncentracích dráždit dýchací cesty.
Jako složka máslového aroma se po řadu let používá diacetyl. Jeho použití schválil v USA Úřad pro potraviny a léky (FDA). Diacetyl byl předmětem soudních sporů pracovníků v potravinářských závodech, kteří byli vystaveni aromatickým látkám s jeho obsahem.
Máslová aromata používaná pro mikrovlnnou přípravu popcornu obecně obsahují podstatně více diacetylu než ostatní druhy aromat a to z důvodu preferencí spotřebitelů i z důvodu výroby a přípravy popcornu.
Asociace výrobců aromat a extraktů (FEMA) vydala dne 4. září 2007 k “nové informaci týkající se mikrovlnně připravovaného popcornu s máslovým aromatem” stanovisko, ve kterém mimo jiného uvádí, že diacetyl, který se používá jako složka aroma řadu let, se vyskytuje přirozeně v řadě potravin, např. v másle, mléku, sýru, ovoci, vínu, pivu.
I když není zcela jednoznačně prokázáno, že příčinou onemocnění plic u silného konzumenta popcornu byl diacetyl, FEMA doporučuje, aby výrobci máslového aroma pro mikrovlnnou přípravu popcornu snížili ve svých přípravcích obsah diacetylu co možná nejvíce.
FEMA iniciativně uveřejnila na svých internetových stránkách www.femaflavor.org zprávu “Respiratory Health and Safety in the Flavor Manufacturing Workplace”, která se zaměřuje na respirační systém pracovníků vyrábějících aromata.
Více informací o onemocnění plic v souvislosti s aromatizujícími látkami je na internetových stránkách Národního ústavu pro bezpečnost a zdraví zaměstnanců (NIOSH).
 
IFT (zpráva ze 4. září 2007)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021