Bezpečnost potravin

Matcha zelený čaj

Vydáno: 21. 9. 2009
Autor: berankova1

Matcha zelený čaj je výjimečný svou barvou, nasládlou chutí a zdravotním přínosem.

V Japonsku je jedním z oblíbených čajů zelený čaj matcha. Výrobci potravin si uvědomují, že neobyčejná zelená barva, lehce nasládlá příchuť a zdravotní přínos tohoto čaje může obohatit řadu produktů.

Potraviny ochucené čajem jsou stále více populární, např. moučníky, omáčky a alkoholické nápoje. Mnoho výrobků ochucených čajem je již dostupných v prodejnách potravin.
Výrobní projektanti experimentují s přidáváním příchuti a barvy čaje do výrobků. Prášek zeleného čaje matcha je ideální přísadou.
Matcha je nejstarší odrůda japonského zeleného čaje rostoucího ve stínu. Tradičně byl používán při Zen Buddhistických obřadech.
Při přípravě se listy čaje matcha rozemelou na žulových kamenech na jemný prášek a ten se přidá do vody za vzniku jasně zeleného nápoje. Nápoj je mírně sladký, s jemnou příchutí a s pouhým náznakem trpkosti. Nápoj může být konzumován teplý nebo studený.
Matcha ve formě prášku umožňuje snadné smíchání s dalšími přísadami. Prášek může být použit do nápojů, zmrzlin, energetických tyčinek, cukroví, čokolád a dalších produktů.
Matcha zelený čaj smíchaný s cukrem a ovocným pektinem tvoří „Matcha Pre-Mix“.
 
(Pitím čaje matcha dochází ke konzumaci antioxidantů ze zeleného čaje, vitaminů, minerálů a vlákniny ve vyšší koncentraci. Matcha také obsahuje velké množství L-theaninů – jedinečných přírodních aminokyselin, které se vyskytují téměř výlučně v zeleném čaji, a také teofylinu, který má podobné účinky jako kofein. Více zde.)

Food Technology, 63, 2009, č. 5, s. 62
objednávka kopie článku