Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Med z rododendronů do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Med z rododendronů

Vydáno: 21.9.2010
Tisk článku
Ministerstvo pro ochranu spotřebitele v německé spolkové zemi Hesensko upozornilo na možná rizika spojená s konzumací medu pocházejícího z turecké části pobřeží Černého moře.

Wiesbaden (lme) – Ministerstvo pro ochranu spotřebitele ve spolkové zemi Hesensko varuje před konzumací rododendronového medu pocházejícího z okolí černomořského pobřeží Turecka. Zde rostoucí rododendrony mohou obsahovat látky, které by mohly u lidí vyvolat příznaky otravy, jak uvedla mluvčí ministerstva. Tyto toxické obsahové látky jsou obsaženy jak v listech, tak také v květech a pylu rododendronů (pěnišníků). V medu by se tak mohly vyskytovat jedovaté látky z pylu nasbíraného včelami. Potravinářská inspekce Hesenska byla informována lékařem z jižního Hesenska o tom, že opakovaně ošetřoval pacienty, kteří po konzumaci medu původem z oblasti tureckého pobřeží Černého moře trpěli poruchou vědomí. V zemské laboratoři byly provedeny analýzy vzorků medu, které prokázaly vysoký obsah toxické látky s názvem grayanotoxin.

Hesenské ministerstvo ochrany spotřebitele požádalo Spolkový ústav pro hodnocení rizik (BfR), aby posoudil zdravotnická rizika konzumace medu kontaminovaného grayanotoxinem. Odborníci z BfR dospěli k názoru, že již spotřeba malého množství tohoto medu (např. 5 g) může díky přítomnosti grayanotoxinu vést k manifestaci klinických příznaků otravy a zdravotním problémům jako jsou žaludeční a střevní potíže, závratě, nadměrné slinění a podráždění kůže.
Verbraucherschutzministerium warnt vor Rhododendron–Honig
www.animal-health-online.de
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021