Bezpečnost potravin

Med z rododendronů

Vydáno: 21. 9. 2010
Autor:

Ministerstvo pro ochranu spotřebitele v německé spolkové zemi Hesensko upozornilo na možná rizika spojená s konzumací medu pocházejícího z turecké části pobřeží Černého moře.

Wiesbaden (lme) – Ministerstvo pro ochranu spotřebitele ve spolkové zemi Hesensko varuje před konzumací rododendronového medu pocházejícího z okolí černomořského pobřeží Turecka. Zde rostoucí rododendrony mohou obsahovat látky, které by mohly u lidí vyvolat příznaky otravy, jak uvedla mluvčí ministerstva. Tyto toxické obsahové látky jsou obsaženy jak v listech, tak také v květech a pylu rododendronů (pěnišníků). V medu by se tak mohly vyskytovat jedovaté látky z pylu nasbíraného včelami. Potravinářská inspekce Hesenska byla informována lékařem z jižního Hesenska o tom, že opakovaně ošetřoval pacienty, kteří po konzumaci medu původem z oblasti tureckého pobřeží Černého moře trpěli poruchou vědomí. V zemské laboratoři byly provedeny analýzy vzorků medu, které prokázaly vysoký obsah toxické látky s názvem grayanotoxin.

Hesenské ministerstvo ochrany spotřebitele požádalo Spolkový ústav pro hodnocení rizik (BfR), aby posoudil zdravotnická rizika konzumace medu kontaminovaného grayanotoxinem. Odborníci z BfR dospěli k názoru, že již spotřeba malého množství tohoto medu (např. 5 g) může díky přítomnosti grayanotoxinu vést k manifestaci klinických příznaků otravy a zdravotním problémům jako jsou žaludeční a střevní potíže, závratě, nadměrné slinění a podráždění kůže.
Verbraucherschutzministerium warnt vor Rhododendron–Honig