Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Méně salmonel ve venkovním chovu do kategorie

Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Méně salmonel ve venkovním chovu

Vydáno: 14.10.2010
Tisk článku
Prasata chovaná venku jsou podle nových vědeckých výsledků odolnější vůči salmonelám.
Podle výsledků aktuální dánské studie Ústavu výživy technické univerzity (DTU) se vyskytuje u deseti procent prasat z konvenčních chovů kontaminace salmonelami, zatímco u zvířat z biochovů je to pouze u sedmi procent a u jatečných prasat z venkovního chovu dokonce pouhých 4,8 procenta.
 
Tyto výsledky jsou podle dánských vědců velmi zajímavé, protože v alternativních systémech chovu prasat je obtížnější udržet hygienu a protože jsou zvířata často vystavena nebezpečí přenosu infekcí. Možná že na zvířata chovaná venku působí i jiné faktory, které mohou snižovat vnímavost jejich organismu zvířat na infekční tlak.
 
Tyto vlivy a mechanismy bude nutné přesněji objasnit a využít v boji se salmonelami i v jiných provozních jednotkách. V rámci studie byla také vyzdvižena důležitost cílené strategie vedoucí k redukci kontaminace salmonelami. Díky aplikaci preventivních opatření, k nimž patří striktní dodržování hygienického řetězce stejně jako podávání krmných dávek se stabilizujícím vlivem na střevní trakt, je možné výrazně snížit riziko kontaminace chovů prasat salmonelami.
 
Weniger Salmonellen bei Outdoor-Haltung
Dlz primus schwein, 2010, č. 9, s. 5
 
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021