Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Metanol v potravinách do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Metanol v potravinách

Vydáno: 29.3.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Stanovisko FSA-COT k účinkům dlouhodobého příjmu nízkých dávek metanolu z potravin, včetně aspartamu.

Nezávislý výbor pro toxicitu (COT) Úřadu pro potraviny ve Velké Británii (FSA) došel k závěru, že není pravděpodobné, aby dlouhodobá expozice metanolem konzumovaným prostřednictvím potravin, včetně expozice z aspartamu, byla škodlivá pro zdraví.

Metanol se tvoří v těle jako vedlejší produkt při tvorbě bílkovin. Nachází se také v potravinách, zejména v ovoci a zelenině a získává se rovněž ze sladidla aspartam. Někteří lidé jsou vystaveni parám metanolu v rámci své práce.

Konzumace vysokých dávek metanolu je toxická pro nervový systém, zejména je postižen zrak. Při dostatečně vysokém příjmu metanolu může dojít k trvalému oslepnutí. Toxicita vysokých dávek metanolu je dobře známa. COT byl proto požádán o radu, a to v souvislosti s účinky nízkých dávek metanolu při dlouhodobé expozici.

COT vzal do úvahy řadu důkazů, včetně dat týkajících se absorpce metanolu v těle, jeho odbourávání a vylučování. Zvažoval také to, jak se metanol v těle tvoří a kolik se ho přijímá z potravin a nápojů, včetně z aspartamu. Zkoumaly se i údaje o expozici na pracovišti.

Na základě závěrů, ke kterým COT ve svém stanovisku dospěl, FSA potvrdil, že aspartam nepředstavuje riziko při současných úrovních použití. Stanovisko COT k účinkům chronické expozice metanolem ze stravy je v příloze.

Příloha: COT statement on the effects of chronic dietary exposure to methanol (pdf, 124 kB, 22 stran)

Zdroj: FSA

Metanol v ovocných a zeleninových šťávách

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021