Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Metoda JRC se stává evropským standardem pro sladidla v potravinách do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Metoda JRC se stává evropským standardem pro sladidla v potravinách

Vydáno: 10.3.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Nová metoda (EN 15911:2010) umožňuje simultánní stanovení a kvantifikaci devíti sladidel v potravinách a nápojích.

Ve Společném výzkumném středisku EU (JRC–IRMM) vyvinuli metodu pro simultánní stanovení a kvantifikaci devíti sladidel v nápojích a ovoci konzervovaném ve skle a plechu.

Evropská komise pro standardizaci (CEN) schválila tuto metodu, která je založena na vysokoúčinné kapalinové chromatografii (HPLC–ELSD), ke stanovení koncentrace sladidel v potravinách jako evropský standard (EN 15911:2010). Národní úřady pro normalizaci v zemích EU, dále v Chorvatsku, na Islandu, v Norsku a Švýcarsku jsou vázány aplikovat tento evropský standard. To má zajistit řádnou implementaci současné legislativy.

Metoda umožňuje simultánní stanovení šesti sladidel, která byla autorizována legislativou EU, tj. acesulfamu-K (ACS-K), aspartamu (ASP), cyklamové kyseliny (CYC), sacharinu (SAC), sukralózy (SUC) a neohesperidinu dihydrochalkonu (NHDC) a dále tří neautorizovaných sladidel: neotame (NEO), alitame (ALI) a dulcinu (DUL).

Pomocí jedné analýzy se získá řada informací, které jsou potřebné pro správné značení potravin. Zjistí se, zda byla použita schválená či neschválená sladidla, zda byla dodržena maximální koncentrace u schválených šesti sladidel stanovená současnou legislativou.

Sladidla patří mezi potravinářská aditiva. Ta se přidávají do potravin z technologických důvodů, např. pro zajištění barvy, sladké chuti, konzervace potravin. Sladidla se používají ve stále se zvyšujícím okruhu potravinářských výrobků a nápojů. Jejich používání je přísně regulováno legislativou EU.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se zabývá revizí potravinářských aditiv, včetně sladidel. Cílem je posoudit, zda se konzumují bezpečně.

Zdroj: JRC Newsletter: February/March 2011, JRC–IRMM

Přehledná informace o potravinářských aditivech je k dispozici zde.

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018