Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Mezinárodní symboly související s bezpečností potravin - I do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Mezinárodní symboly související s bezpečností potravin - I

Vydáno: 22.9.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Je uvedeno 14 piktogramů, které znázorňují požadavky na manipulaci s potravinami tak, aby se zajistila jejich bezpečnost.
Mezinárodní asociace pro ochranu potravin (International Association for Food Protection, IAFP) uveřejňuje na svých internetových stránkách mezinárodní piktogramy související s bezpečností potravin. Je k dispozici 14 piktogramů týkajících se manipulace s potravinami a 23 piktogramů týkajících se potravinových alergenů.
 
Tabulka: Piktogramy související s manipulací potravin
Ikona
Co ikona znázorňuje
Mytí rukou (umyjte si ruce mýdlem a teplou tekoucí vodou)
Potenciálně nebezpečné potraviny (pro bezpečnost potraviny se požaduje kontrola času a teploty)
Tepelná úprava (potraviny se musí důkladně tepelně opracovat na odpovídající teploty)
Nepracujte s potravinami a nápoji, pokud jste nemocní nebo trpíte gastrointestinálními obtížemi
Křížová kontaminace (zamezte křížové kontaminaci mezi syrovými a hotovými nebo tepelně opracovanými potravinami)
Mytí, oplachování a dezinfikování (povrchy a náčiní přicházející do kontaktu s potravinami se musí důkladně umýt, opláchnout a dezinfikovat)
Nedotýkejte se hotových potravin holýma rukama
Horké potraviny musí být zchlazeny z 57 °C (135 °F) na 21 °C (70 °F) během 2 hodin a z 21 °C (70 °F) na 5 °C (4 °F) během dalších 4 hodin
Horké potraviny musí být zchlazeny z 60 °C (140 °F) na 21 °C (70 °F) během 2 hodin a z 21 °C (70 °F) na 5 °C (4 °F) během dalších 4 hodin
Uchovávání chlazených potravin (chlazené potraviny se musí uchovávat při teplotě 5 °C (41 °F) nebo nižší
Uchovávání teplých potravin (teplé potraviny se musí uchovávat při teplotě 57 °C (135 °F) nebo vyšší
Uchovávání teplých potravin (teplé potraviny se musí uchovávat při teplotě 60 °C (140 °F) nebo vyšší
Nebezpečná teplotní zóna 57 °C/135 °F (nedovolte, aby potraviny zůstávaly v teplotně nebezpečné zóně; udržujte chlazené potraviny při chladírenských teplotách a teplé potravin při vysokých teplotách)
Nebezpečná teplotní zóna 60 °C/140° F (nedovolte, aby potraviny zůstávaly v teplotně nebezpečné zóně; udržujte chlazené potraviny při chladírenských teplotách a teplé potravin při vysokých teplotách)

IAFP

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018