Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Ministerstvo zemědělství odstartovalo sérii testů potravin zaměřených na kvalitu. do kategorie

Aktuality > Aktuality

Ministerstvo zemědělství odstartovalo sérii testů potravin zaměřených na kvalitu.

Vydáno: 13.5.2016
Tisk článku
Autor: MZe
Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 13. 5. 2016.

 

 

 

 

 


Ministerstvo zemědělství odstartovalo sérii testů potravin zaměřených na kvalitu. Prověrka eidamů dopadla dobře. Teď jsou na řadě špekáčky


Ministerstvo zemědělství spustilo testy potravin, které zkoumají nejenom, jestli jídlo splňuje zákonné požadavky, ale také jeho chuťové vlastnosti. Jako první prověřily odborné laboratoře eidamy s 30 % tuku v sušině. Výsledky dopadly dobře. Ministr Marian Jurečka chce v dalších měsících v těchto testech potravin pokračovat.

„Jako první jsme si pro testování vybrali třicetiprocentní eidamy, protože jsou to sýry, které jsou u nás velmi oblíbené. Všech deset vzorků, které zkoumaly naše akreditované laboratoře, prošlo. Vyhověly všem testovaným požadavkům. Protože se blíží grilovací sezóna, tak příště se zaměříme na špekáčky,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Ministerstvo testy reaguje na různá hodnocení potravin, která se objevují v médiích. Často totiž u nich není jasné, kdo tyto potraviny testoval a jestli se při tom řídil platnými postupy a zákony. Jejich výsledky proto nejsou věrohodné.

„Chceme lidem poskytovat důvěryhodné hodnocení potravin, které zajistí naše akreditované laboratoře státních ústavů. Jejich výsledky jsou ověřené a spolehlivé, lidé jim proto mohou stoprocentně věřit. Na rozdíl od různých neseriózních testů v mediích, u kterých nevíme, kdo za nimi stojí,“ uvedl Jurečka.

V dalších měsících bude Ministerstvo v testech pokračovat. Vzorky zkoumaných potravin budou, stejně jako u eidamů, pocházet od domácích i zahraničních výrobců.
 

Vyhodnocení testu přírodních zrajících sýrů uváděných na trh pod označením „eidam 30% tuku v sušině“ nebo označením s podobným významem

Bylo hodnoceno 10 výrobků z několika zemí (Česká republika, Polsko, Německo, Nizozemsko), žádný ze vzorků neukázal porušení platné legislativy. Složení výrobků vyhovělo ve všech testovaných parametrech. Po této stránce tedy není spotřebitel klamán.

Ani v senzorických vlastnostech není v testu žádný vyložený propadák. Některé výrobky jsou popisovány jako moučné, to může být způsobeno tím, že výrobek je nedostatečně zralý. Nahořklá chuť popisovaná u některých výrobků svědčí o nepříliš typickém zrání, které by mohlo být způsobeno například použitou mlékařskou kulturou, nebo zvolenou zrací teplotou. Může jít ale i v tomto případě o nedokončené zrání. Aromatvorné látky, které při zrání v sýru vznikají, pak nemusí být v optimálním harmonickém poměru. Labužník jej oslavovat nebude, nicméně mladý sýr je pro úpravu smažením vhodnější, nemá totiž tendenci se roztékat.

V každém případě je uspokojivé zjištění, že žádný z výrobků neohrožuje zdraví spotřebitelů, ani je nešidí. Spotřebitel si může bez obav vybrat takový sýr, který mu vyhovuje.

Eidam 30% je tradičně oblíbeným sýrem v České republice. V jídelníčku má široké uplatnění. Velmi často je používán ke smažení. Správně uzrálá třicítka dokonce mnohdy předčí i nedostatečně vyzrálou pětačtyřicítku, kterou spotřebitelé vyhledávají pro plnější chuť (nositelem chuti je tuk). Odborníci na výživu doporučují konzumaci méně tučných výrobků, a proto je Eidam s 30 % tuku vhodnou potravinou zdravého jídelníčku.

Přehledné výsledky testu přikládáme v tabulce.

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj:  MZe

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přílohy

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018