Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Mléko a sója – správné značení výrobků do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Mléko a sója – správné značení výrobků

Vydáno: 7.4.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Mléko a sója jsou dva nutričně významné produkty, které se však natolik liší, že je není možné mezi sebou zaměňovat.

Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů, která má široké využití jako potravina, krmivo i surovina pro zpracovatelský průmysl. Je často nazývána zázračnou rostlinnou, rostlinným masem či rostlinnou budoucnosti. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech plodin. Jedním z velmi rozšířených produktů vyráběných ze sójových bobů je sójový nápoj, který bývá často pro svůj vzhled podobný mléku nesprávně nazýván „sójovým mlékem“. Nápoj obsahuje hodnotné bílkoviny, cenné minerály a vitaminy, nenasycené mastné kyseliny. Je vhodný pro lidi trpící srdečními chorobami,  vysokým krevním tlakem či kornatěním cév.
Mléko jako produkt mléčných žláz samic savců je základním zdrojem výživy hlavně pro mláďata, která z něj získávají potřebné protilátky a vitaminy pro upevnění své imunity a konzumují jej až do doby, dokud nejsou schopna trávit pevnou stravu. Člověk je jediným živočichem, který si schopnost řádně trávit mléčné bílkoviny uchovává i ve stáří. Mléko je základním a velmi dobře využitelným zdrojem vápníku, obsahuje plnohodnotné bílkoviny se všemi esenciálními aminokyselinami. Mléčný tuk je velice cenný a neobyčejně lehce stravitelný, s řadou vitaminů. V mléce jsou dále zastoupeny důležité minerály a stopové prvky.

Mléko a sójové nápoje jsou zcela odlišnými produkty, které není možné srovnávat. Liší se v zemědělské produkci, ve složení, surovinách, způsobu zpracování a také v chuti. Legislativa si proto klade za cíl zajistit takový právní rámec, aby byli spotřebitelé schopni mezi těmito naprosto rozdílnými produkty správně rozlišovat a usnadnit jim při nákupech výběr.

Zákony ustanovené v Nařízení Rady (EHS) č. 1898/87 pojednávají o ochraně označení používaných při uvádění mléka a mléčných výrobků na trh.
Specifické a výlučné označení pro mléko bylo nedávno potvrzeno také v Nařízení rady (ES) č. 1234/2007, příloha XII, kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty.
Zásady pro označování vycházejí rovněž z celosvětově uznávané kodexové normy Codex General Standard č. 2006-1999, který definuje mlékařské pojmy.
Cílem těchto předpisů je poskytnout spotřebitelskou ochranu a zajistit podmínky pro rovnou soutěž a rozlišování mezi mlékem (resp. mléčnými výrobky) a konkurenčními produkty, a to v oblasti pojmenování, označování a v reklamě, a to tak, aby nedocházelo k záměnám či falšování.
Objednávka kopie článku

Potravinářská Revue, 2009, č.2, s.22-24
Další čísla Potravinářské Revue

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021