Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Mléko chrání baktérie před antibiotiky do kategorie

Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Mléko chrání baktérie před antibiotiky

Vydáno: 12.1.2009
Tisk článku
Bakteriální zárodky mohou společně s mlékem vytvořit ve vemeni ochranný biofilm, proto často nepůsobí antibiotika na zánět mléčné žlázy optimálně.
Léčba mastitidy se stále ještě potýká s různými komplikacemi. Jeden z možných důvodů toho nepříznivého jevu objevili portugalští vědci z univerzity v Lisabonu. Vědci zjistili, že choroboplodné bakteriální zárodky mohou společně s mlékem vytvářet biofilm.
Tato biologická ochranná vrstva znecitliví baktérie vůči působení nízko dávkovaných antibiotik a současně také vůči působení přirozených obranných sil postiženého zvířete.
 
Touto obrannou strategií disponují různé druhy stafylokoků. Vědci testovali účinnost jejich obrany vůči standardním účinným látkám mj. penicilinu a gentamycinu.
 
V současné době se portugalští vědci snaží stanovit optimální koncentraci účinných látek, které by dokázaly potlačit tvorbu biofilmu.
 
Milch schützt Bakterien vor Antibiotika
DLG-Mitteilungen, 2008, č. 11, s. 10   
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021