Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Mléko z GM kvasinek vypadá a chutná jako od krávy do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Mléko z GM kvasinek vypadá a chutná jako od krávy

Vydáno: 14.1.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Mléčné výrobky se možná brzy dočkají biotechnologické revoluce. Pracuje na tom výzkumný tým izraelské Tel Aviv University.

Kredit: Tel Aviv University.Lidé za tímto projektem věří, že v dohledné budoucnosti budeme v obchodech nakupovat mléčné výrobky, které budou mít stejnou chuť i vzhled, jako současné výrobky tohoto druhu – ale budou se lišit v jedné drobnosti. Nebudou pocházet z krávy, nýbrž z kvasinek.

Výzkum a vývoj kvasinkového mléka vede Tamir Tuller z Tel Aviv University, který spolupracuje s podnikatelem v potravinářských technologiích Eyalem Ifferganem. Společně založili startup se slibným názvem Imagindairy, který usiluje o doposud nevídanou věc – výrobu kravského mléka kvasinkami.

Jak uvádí Tuller, v jejich startupu jsou i potravinářští inženýři a experti ze Strauss Group, což je jeden z největších výrobců potravin v Izraeli. V současné době usilují o získání mléčných proteinů z kvasinek, které pak následně používají k výrobě sýru.

Stále je co vylepšovat. Produktivitu výrobního procesu, chuť výsledných produktů, a v neposlední řadě i jejich cenu. Nejde přitom o žádnou náhražku mléka, jako je například sójové mléko. Cílem Imagindairy je vytvářet produkty, které budou totožné s produkty, na jejichž počátku byla kráva. Dělají to tak, že vkládají kraví geny zodpovědné za tvorbu mléka do genomu kvasinek.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2021-01-yeast-cow.html

 

Zdroj: Gate2Biotech


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018