Bezpečnost potravin

Modrým světlem proti tvorbě mykotoxinů a růstu plísní

Vydáno: 18. 8. 2010
Autor:

Působením části spektra viditelného světla lze poškodit životní rytmus plísní a potlačit tak jejich růst nebo tvorbu mykotoxinů.

V rámci projektu EU „Nové strategie pro celosvětové snížení mykotoxinů v řetězci potravin a krmiv (Novel strategies for worldwide reduction of mycotoxins in foods and feed chain) řeší  Max-Rubner Institut-Německý spolkový institut pro výživu a potraviny možnost potlačení růstu plísní a tvorby mykotoxinů působením části spektra viditelného světla. Vzhledem k tomu, že plísně jsou široce rozšířené, není většinou možné je z potravin a krmiv odstranit nebo zcela inaktivovat. Výzkumníci se pokoušejí využít skutečnost, že působením modrého světla s vlnovou délkou 450 nm se poškodí životní rytmus plísní (např.  Penicillium a Aspergillus) tak, že  přestanou vytvářet toxiny, a v nejlepším případě dojde i k podstatnému pozastavení růstu  a poškození spor. Bohužel, jsou různé druhy plísní různě citlivé na různé světlo. Např. fusarie – typické plísně obilovin reagují zvýšenou tvorbou pigmentů (jako je karoten) chránících proti světlu.

Pokud by bylo možné praktické využití tohoto principu (nejedná se o UV-záření), znamenalo by to velký úspěch v boji proti plísním. Výzkum je však teprve na počátku.

Dtsch. Lebensm. Rdsch, 106, 2010, č. 6, s. 288-289

Objednávka kopie článku