Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Mohou geneticky upravené bakterie ochránit střevní mikroflóru před antibiotiky? do kategorie

Aktuality > Aktuality
Antimikrobiální rezistence

Mohou geneticky upravené bakterie ochránit střevní mikroflóru před antibiotiky?

Vydáno: 15.8.2022
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN

V případě infekčního onemocnění bakteriálního původu mohou být antibiotika (ATB) život zachraňujícím lékem, avšak zároveň mohou decimovat prospěšné bakterie, které žijí v zažívacím traktu lidí i zvířat. Po léčbě pomocí ATB hrozí u některých pacientů vznik zánětu nebo oportunních infekcí způsobených Clostridium difficile. Nesprávné a nadměrné používání ATB může navíc vést k šíření genů rezistence mezi různými bakteriemi.

Ve snaze snížit tato rizika vyvinuli vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT) nový způsob, jak ochránit přirozenou střevní mikroflóru. Použili bakteriální kmen Lactococcus lactis, běžně používaný při výrobě sýrů, a upravili jej tak, aby produkoval enzym beta-laktamázu, který dokáže štěpit beta-laktamová ATB.

Aby se vědci vyvarovali šíření genů rezistence, použili přístup syntetické biologie, který jim umožnil přepsat způsob, jakým bakterie syntetizuje beta-laktamázu. Gen pro její syntézu byl rozštěpen na dva kusy, z nichž každý kóduje fragment enzymu. Tyto genové segmenty byly umístěny na různých úsecích DNA, takže je velmi nepravděpodobné, že by byly oba přeneseny do jiné bakteriální buňky.

Ve studii na myších bylo zjištěno, že když se toto "živé bioterapeutikum" podává spolu s ATB, chrání střevní mikroflóru a zároveň umožňuje, aby hladiny ATB cirkulujících v krevním řečišti zůstaly vysoké. Myši, které dostávaly upravené bakterie, si udržovaly mnohem vyšší úroveň mikrobiální diverzity ve střevě a u žádné z nich nebyla zaznamenána oportunní infekce C. difficile.  Naopak myším, jimž byla podávána pouze ATB, dramaticky klesla střevní mikrobiální diverzita a všechny vykazovaly vysoké hladiny C. difficile ve střevě.

"Tato práce ukazuje, že syntetickou biologii lze využít k vytvoření nové třídy syntetických terapeutik pro snížení nepříznivých účinků ATB," říká James Collins, profesor Lékařského inženýrství a vědy z MIT z Ústavu lékařského inženýrství a vědy a Ústavu biologického inženýrství.

Vědci nyní plánují začít vyvíjet verzi léčby, která by mohla být testována na lidech s vysokým rizikem vzniku akutních onemocnění, které pramení ze střevní dysbiózy vyvolané ATB, a doufají, že by nakonec mohla být použita k ochraně každého, kdo potřebuje užívat ATB na mimo-střevní infekce. 

 

Zdroje:

 

Zdroj článku: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021